Zo word je succesvol als student-ondernemer

Ondernemen naast je studie, het is niet niks. Hard werken en eeuwig je tijd verdelen tussen meerdere dingen. Verantwoordelijkheid kan je niet afschuiven, dat leidt tot ontevreden klanten of tot slechte studieresultaten. Maar gelukkig is er wel iets wat iedereen kan doen om een succesvol student-ondernemer te worden. Mijn beste tips deel ik in dit artikel.

Hoe komt het toch dat het bij de ene zonder moeite lijkt te gaan en de ander blijft aanmodderen? Laatst stelde ik deze vraag toen ik werd geïnterviewd over hoe ik dit aanpak. Bij mij gaat het ook redelijk vanzelf, ik krijg klanten en mijn bedrijf groeit heerlijk. Toch zie ik dit lang niet bij alle student-ondernemers terug. En het antwoord op de vraag is heel simpel, het ligt eraan waar zij hun aandacht aan geven en hoe serieus zij alles nemen.

Verdeel je focus niet over te veel

Student-ondernemers die ook nog loondienst hebben en 100 plannen al direct hebben voor hun bedrijf en daardoor alles door elkaar doen, die komen er niet snel. Hoezo niet? Omdat je veel te veel wilt, het wordt onmogelijk om op die manier überhaupt iets voor elkaar te krijgen. Kies een duidelijke focus en zorg dat je dat voor elkaar krijgt. 

Stel duidelijke doelen

Doelen zijn een makkelijke manier om focus te behouden en te zorgen dat jij dingen bereikt in je leven. Zo is het ook duidelijk om goede doelen te stellen, zowel businesswise als studiewise. Door duidelijk te hebben wat jouw doelen voor de komende periode zijn, is het een stuk makkelijker om je te houden aan je doelen. Daarnaast is het een stuk makkelijker om je focus te behouden. Draagt iets niet bij aan een doel, dan kan je het prima uitstellen.

Lees ook: Tips voor student ondernemers om hun bedrijf en onderneming te combineren.

Prioriteiten stellen

Zowel voor je studie als voor je onderneming ga je met deadlines te maken krijgen. Zorg dat je deze deadlines weet en dat je ze duidelijk op elkaar afstemt. Op deadlines voor je studie heb je geen invloed, tentamenperiodes en dergelijke staan nu eenmaal vast. De deadlines van jouw opdrachtgevers ga je zelf aan, zorg dat er nooit een overlapping komt in deze periodes.

Gedurende mijn tentamen maanden wijkt alles voor mijn tentamens. Ik ga full focus leren, voor de tentamens. Zo zorg ik dat ik de tentamens haal en ik daarna weer gefocust kan zijn op mijn bedrijf. Daarnaast weet ik dat ik gedurende de vakantieperiode een stuk meer tijd heb, dan ontwikkel ik nieuwe dingen, zodat ik meer geld kan verdienen. Zo schipper ik continu tussen de prioriteiten die ik heb. Dit is voor mij de belangrijkste reden waarom ik succesvol ben als student-ondernemer. Ik weet waar ik wanneer de focus op moet leggen.

Voorbeeld webshop

Om het wat duidelijker te maken geef ik graag het voorbeeld van een webshop. Bij een webshop zijn er veel diverse werkzaamheden, zo dien je inkopen te doen die je kan verkopen, maar ook dien je een site te hebben, product foto’s, een social media pagina etc. Er is heel veel te doen bij een webshop en dan is het de kunst om hierin keuzes te maken. Het gaat je namelijk niet lukken om dit helemaal perfect te doen als jij hiernaast nog een studie te volgen hebt.

Zoek bijvoorbeeld in een keer goed uit waar je je inkopen wilt doen. Door dit in een keer goed uit te zoeken bespaar jij later weer tijd. Dingen die ik je zeker aanraad om als webshop naar te kijken zijn: verzenddozen die passen bij je branding, kaartjes en versiering voor in de doos, spanbanden zodat je alles netjes kan vervoeren en bijvoorbeeld wikkelfolie.

Geef niet op

De ondernemerswereld is nu eenmaal een harde wereld, je gaat falen. En wellicht ga je zelfs hard falen. Er is alleen een ding wat je moet onthouden, geef niet op als iets even niet lukt. Zowel gedurende jouw opleiding als tijdens het uitbouwen van je bedrijf. Tentamenresultaten die tegenvallen of klanten die toch wat minder leuk zijn dan ze leken, ontkomen doen we het niet.

Doel voor ogen houden

Terwijl anderen feest vieren kan het zijn dat jij hard moet werken. Maar houd op die momenten je doel voor ogen. Door jezelf eraan te blijven herinneren waarom jij bent begonnen met jouw bedrijf, dan wordt het vast een stuk makkelijker om het vol te houden. Maak bijvoorbeeld een vision bord met daarop al je doelen. Zorg vervolgens dat je dit bord continu ziet, waardoor je steeds herinnerd wordt aan jouw doel. Zo hou je het een stuk eenvoudiger vol. Ook op de momenten dat je het even niet meer ziet zitten. 

Dit waren mijn tips die voor mij voor succes zorgen! Heb jij nog een goede tip? Laat het dan vooral weten in de reacties, zo zorgen we er samen voor dat echte student-ondernemer succesvol kan worden!

Lees nu ook

3 tips om jouw financiële processen beter te maken

3 tips om jouw financiële processen beter te maken

Als ambitieuze ondernemer wil je alle processen in je bedrijf zo goed mogelijk geregeld hebben. Zeker processen waar je niks mee te maken wilt hebben, zoals de boekhouding en belastingaangiften. Oké voor mij is het mijn werk, maar ik weet dat dit voor jou anders ligt....

Lees meer
5 voordelen van ondernemen naast je studie

5 voordelen van ondernemen naast je studie

Het gebeurt steeds vaker: studenten die gaan ondernemen naast hun studie, wegens de grote voordelen. Als student heb je nu eenmaal een paar voordelen waardoor het interessant kan zijn om te beginnen met ondernemen. Die voordelen deel ik graag met je! Zelf ben ik ook...

Lees meer
8 onweerstaanbare musthaves voor online ondernemers

8 onweerstaanbare musthaves voor online ondernemers

Dit zijn de musthaves voor de online ondernemers. Deze dingen maken je ondernemende leven een stuk eenvoudiger en ik kan echt niet meer zonder. Laptop, mobiel en iPad Als online ondernemer werk je digitaal, het is dan dus ook van belang dat je goede spullen hebt om op...

Lees meer
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x