Veel ondernemers hebben een zakelijke mobiele telefoon, maar hoe zit dat precies? Zakelijk gebruik van de mobiele telefoon is fiscaal aftrekbaar, zowel voor de omzetbelasting als de inkomstenbelasting. Hoe het precies zit, leg ik je graag uit.


Zakelijk mobiel
Hoesjes van Ideal of Sweden (15% korting met de code BBAMBITIEMMA)

Je hebt een mobiel op de zaak gekocht of je wilt een mobiel op de zaak kopen en je wilt graag weten hoe dit belastingtechnisch in elkaar steekt. Top, ik leg graag uit hoe dit precies werkt, zowel voor de omzetbelasting (OB) als inkomstenbelasting (IB).

Aftrekbaarheid omzetbelasting bij de zakelijke mobiel (los)

De (zakelijke) mobiel wordt belast tegen 21% omzetbelasting, deze omzetbelasting is volledig terug te krijgen indien de mobiel uitsluitend zakelijk wordt gebruikt. De belastingdienst kan vragen naar de specificatie, maar deze kans is gering. Hoewel volgens de wet enkel het zakelijke gebruik aftrekbaar is van de omzetbelasting, kan het volledige bedrag in mindering worden gebracht op de aangifte omzetbelasting.

Let op, dit is enkel van toepassing indien je niet meedoet met de KOR, bij de KOR is de btw namelijk niet aftrekbaar.

Voorbeeld 1, je koopt de iPhone SE2 los voor €489 inclusief btw. De €85,- btw die hierop zit is aftrekbaar in de omzetbelastingaangifte van die maand.

Aftrekbaarheid inkomstenbelasting bij de zakelijke mobiel (los)

Voor de inkomstenbelasting geldt hetzelfde als voor de omzetbelasting. Alleen het zakelijke deel is aftrekbaar, toch kan je zonder problemen het volledige bedrag in mindering brengen. Dit kan echter niet in een jaar, tenzij de aanschafwaarde onder de €450 excl btw ligt.

In voorbeeld 1 werd de iPhone SE2 benoemd met een aanschafwaarde van €404,- excl. btw. Deze telefoon heeft een aanschafwaarde onder de €450,- en is daarmee wel in het jaar van aanschaf aftrekbaar.

Voorbeeld 2, je koopt de iPhone 11 pro los voor €957,- excl. btw. Deze aanschafwaarde ligt boven de €450,- en is niet in een jaar aftrekbaar. Het afschrijven van je mobiel gebeurd in 5 jaar. Aan het einde van het boekjaar maak je afschrijving op de winst en zo wordt het in mindering gebracht op de belastbare winst de komende vijf jaar. Voor de restwaarde kan je €0,- aanhouden.

Aftrekbaarheid Sim Only abonnement

Op een Sim Only abonnement zit 21% btw die naar zakelijk gebruik aftrekbaar is. Hier geldt hetzelfde als eerder genoemd, de volledige btw kan zonder problemen terug gevraagd worden.

Voor de inkomstenbelasting kan het maandelijkse bedrag direct in mindering worden gebracht op de winst.

Voorbeeld 3, je sluit bij T-mobile een abonnement af voor €35 p.m. (incl. btw) en hebt hiermee alles onbeperkt. De €28,92,- (excl. btw) is direct aftrekbaar op de inkomstenbelasting. De €6,08,- btw is terug te vorderen via de aangifte omzetbelasting (indien geen gebruik wordt gemaakt van de kor).

Lees ook: Kan ik beter een auto privé of zakelijk aanschaffen?

Aftrekbaarheid abonnement met mobiel

Het deel van het abonnement waarmee gebeld kan worden etc is belast tegen 21% btw. Het deel van de mobiel is vrijgesteld van een maandelijkse btw-heffing omdat het een lening betreft. Na aanschaf van de mobiel krijg je een factuur met 21% btw, die in een keer aftrekbaar is in de aangifte omzetbelasting. Voor de inkomstenbelasting is het bedrag exclusief btw elke maand volledig aftrekbaar.

Voorbeeld 4, je sluit bij T-mobile een abonnement af met de iPhone SE2 voor €53,- per maand. Het toestelkrediet bedraagt €18,- is vrijgesteld van belasting, de overige €35,- is belast tegen 21% belasting. €50,- (bedrag excl. btw) is per maand aftrekbaar van de inkomstenbelasting. In de omzetbelastingaangifte mag €6,08,- per maand worden teruggevorderd. In de maand van aankoop mag de btw over de toestelprijs (€433) worden verminderd in de aangifte omzetbelasting, dit bedraagt €76,-.

Heb jij een mobiel gekocht met jouw bedrijf?

Meer weten over belastingen? Neem dan een kijkje op Emma’s Tax Law.

3.3 3 stemmen
Artikelbeoordeling
1
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x