Vanaf december 2020 is de Belastingdienst bezig met het versturen van de voorlopige aanslag van 2021. De kans bestaat dus dat jij deze ook al hebt ontvangen. Maar hoe zit dat nu met die voorlopige aanslagen?

Voorlopige aanslag

Is de blauwe envelop ook bij jou op de deurmat gevallen en roept dit vragen bij je op? Dat snap ik, gelukkig ben ik er om je te helpen.

Wat is een voorlopige aanslag?

In de voorlopige aanslag die je krijgt, staat het bedrag wat je terugkrijgt of moet betalen. Deze gegevens zijn gebaseerd op de gegevens die de belastingdienst van jou heeft. Dat houdt dus in dat het gebaseerd is op de gegevens van 2019. Deze gegevens zijn verouderd en hoeven daarom niet te kloppen met de belasting die in maart 2022 uit de aangifte rolt en daarna wordt bevestigd in de definitieve aanslag.

Lees ook: Wanneer ben ik belastingplichtig voor de inkomstenbelasting?

Waarom een voorlopige aanslag?

Het kan zijn dat de Belastingdienst jou ongevraagd een voorlopige aanslag heeft gestuurd. Dit is omdat zij steeds beter (vinden ze zelf) kunnen berekenen wat de belasting is die jij moet gaan betalen en als jij het nu al betaald hoef je dat niet een jaar later te doen.

Indien je geld terugkrijgt, dan kan je er ook zelf voor kiezen. Het voordeel daarvan is dat je eerder je geld terugkrijgt. Je krijgt dan iedere maand een deel van het bedrag wat je anders volgend jaar terug zou krijgen.

Ben ik verplicht te betalen?

Ja, je bent verplicht om de voorlopige aanslag te betalen. Je kan ervoor kiezen om het in een keer te doen of in 11 termijnen. Hierbij moet je zelf het bedrag door 11 delen en de bedragen afronden naar boven. Een maand na ontvangst moet het volledige bedrag óf de eerste termijn betaald zijn. Indien je in termijnen betaald, moet je maandelijks het geld overmaken. Noteer dit dus goed in je agenda.

Lees ook: 4 tips om voordelig je eigen boekhouding te doen

Voorlopige aanslag aanvragen

Wil jij de voorlopige aanslag voor 2021 aanvragen? Dat kan via de site van Belastingdienst in vier simpele stappen. Lees de stappen goed door, daar staat precies in aangegeven wat de bedoeling is.

Hulp nodig?

Hulp nodig? Ik kan je via Emma’s Tax Law helpen, neem snel een kijkje op de site.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x