5 voordelen van ondernemen naast je studie

Het gebeurt steeds vaker: studenten die gaan ondernemen naast hun studie, wegens de grote voordelen. Als student heb je nu eenmaal een paar voordelen waardoor het interessant kan zijn om te beginnen met ondernemen. Die voordelen deel ik graag met je!

Zelf ben ik ook twee jaar geleden naast mijn studie mijn bedrijf begonnen. Momenteel ben ik masterstudent en heb ik nog altijd mijn eigen bedrijf. Super leuk en ik ben mega blij dat ik destijds naast mijn studie ben begonnen. 

Ondernemen als student

Waarom zou je als student niet direct dat wat je geleerd hebt in de praktijk brengen? Met die gedachte wordt er vanuit studentenhuizen heel wat ondernomen. Ergens is dat ook wel logisch, want juist je studententijd is een ideaal moment om te starten. Vaak heb je dan namelijk te maken met relatief lage vaste lasten, doordat je nog thuis woont of op kamers. Je hoeft je dus ook nog geen zorgen te maken over het betalen van een hypotheek of in het onderhoud te voorzien van een gezin. Wil je graag kijken of ondernemen jou bevalt? Dan is je studententijd dus hèt moment om dit te ervaren.

Toch heeft het niet enkel voordelen om student-ondernemer te zijn. Zo heb je een stuk meer verantwoordelijkheden en indien jij niet maximaal wilt lenen is het wel van belang dat je voldoende verdient. Het is daardoor ook heel hard werken, maar dat hoeft je niet te ontmoedigen. Het is namelijk goed mogelijk om als student-ondernemer succesvol te worden.

Lees ook: Zo word je succesvol als student ondernemer.

Meerdere focuspunten als student-ondernemer

Als student kan je lenen, maar dat heeft veel nadelen. Om niet met een hoge schuld je jonge leven te beginnen is het dus verstandig om zelf te werken. Dat kan je doen door middel van je eigen bedrijf, maar weet wel dat dit hard werken is en je zeker in het begin heel veel uren erin steekt, zonder dat je er geld voor terug krijgt. Om te zorgen dat je wel rond kan komen, is het daarom vaak onvermijdelijk om er een bijbaantje naast te nemen. Alleen zie dan maar eens voldoende tijd nog te hebben voor je bedrijf. Als student-ondernemer heb je dus te maken met meerdere focuspunten en het is van belang om daar een goede balans in te gaan vinden.

Voordelen van ondernemen naast je studie

Voordeel 1: Het is makkelijker om te beginnen met ondernemen, omdat de druk wat lager is. Je hebt nog weinig verantwoordelijkheden en daarom kan het een goed moment zijn om tijdens je studie een eigen bedrijf op te richten.

Voordeel 2: Veel onderwijsinstellingen hebben verschillende mogelijkheden die het makkelijker maken voor student-ondernemers. Denk hierbij aan stage lopen bij je eigen bedrijf, maar ook aan business coaching en extra voordelen. Veel onderwijsinstellingen willen niet dat hun studenten stoppen met de opleiding om volledig aan hun eigen bedrijf te werken. Daarom hebben zij ook veel mooie oplossingen. Informeer hier eens over bij jouw onderwijsinstelling. Dat is een groot voordeel van je studie combineren met ondernemen: onder schooltijd werken aan jouw droombedrijf.

Voordeel 3: Als student-ondernemer heb jij vaak nog niet zoveel geld te besteden, hierdoor wordt je een stuk creatiever. Zo kan je makkelijk met anderen een mastermind opzetten waarbij je elkaar gaat helpen. Het grote voordeel hiervan is dat je onwijs veel geld kan besparen door de krachten van elkaar op een goede manier in te zetten. Daarnaast groeien jullie bedrijven zo samen én is het nog onwijs gezellig ook.

Voordeel 4: Schaf niet alles zelf aan, maar kijk wat je samen kunt gebruiken. Bouw jij een website, dan kan je met een groep de divi licentie kopen en zo bespaar je al snel een boel geld. Hetzelfde geldt voor een printer en de caartrigdes, koop dit met elkaar en let op de kosten. Zo zijn originele en goedkope huismerk inktcartridges van diverse merken vaak voordeliger aan te schaffen dan je denkt!

Voordeel 5: Jij houdt je bezig met andere dingen dan je mede studenten. Dit kan onwijs in je voordeel werken, gezien je een paar stappen verder bent. Je laat zien dat je niet bang bent voor risico’s en je besteed genoeg aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Mega win als je jong begint met ondernemen.

Inschrijving KvK

Ondernemen vanuit een studentenhuis heeft als je bovenstaande tips opvolgt dus heel wat pluspunten. Vergeet voordat je van start gaat trouwens niet bij de Kamer van Koophandel (KvK) te checken of en hoe je je onderneming moet inschrijven. Bij een onderneming hoort vervolgens ook  het bijhouden van een juiste administratie voor de Belastingdienst. En laat dat nu net mijn specialiteit zijn, op de webiste van mijn bedrijf, Emma’s Tax Law, vind je tal van blogs die je gratis helpen bij jouw belastingaangiften en daarnaast vind je daar praktische curcussen, zodat jij hiermee zelf aan de slag kunt gaan.

Wat vind jij de grootste voorelen van ondernemen naast je studie? Laat het mij weten in de reacties.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x