Tips om te beginnen met beleggen

Beleggen, je hoort er steeds meer mensen over. Is dat niet eng? En heel ingewikkeld? Goed nieuws: je kunt beleggen zo ingewikkeld maken als je wilt. Vandaag deel ik, Jessy van Happy Rich Millennial, tips hoe je op een relaxte manier kunt gaan beginnen met beleggen.

Ten eerste, waarom zou je eigenlijk gaan beleggen? Je kunt je spaargeld op de bank zetten waar je tegenwoordig geen rente op krijgt. Met de tijd groeit dit geld dus niet en daarnaast wordt het minder waard door inflatie. Door te beleggen is de kans groter dat je hier een stuk meer rendement op krijgt en op deze manier vermogen kunt gaan opbouwen. Keep in mind: beleggen brengt altijd risico’s met zich mee.

Bepaal je doel

Wat ik vaak zie gebeuren is dat iemand denkt, ‘Oh, dit of dat merk lijkt me leuk om in te beleggen, ga ik doen!’ Wat er dan gebeurt is dat je zonder plan of strategie op één ding inzet. Om op een slimme manier te beleggen voor op termijn kun je het beste de vraag omdraaien. Wat is mijn doel? Wat heb ik daar voor nodig? Hoeveel risico wil ik nemen? Vervolgens ga je kijken wat voor beleggingsstrategie daarbij past.

Gebruik alleen geld dat je niet nodig hebt

Naast je doel is het heel belangrijk om je financiële situatie te bekijken. Geld dat je op korte termijn nodig gaat hebben kun je beter op je spaarrekening laten staan, omdat je om te kunnen beleggen ook kosten maakt. Als je meteen moet verkopen is dat jammer van de kosten én kan het zijn dat je met verlies moet gaan verkopen. Zonde!

Lees ook: Tips zodat jij gemakkelijker kunt sparen!

Beleg gespreid

Hoe meer je je beleggingen spreidt hoe minder risico je loopt. Ga dus niet all-in op één product. Vooral met crypto hoor je zowel de succesverhalen van iemand die in één klap steenrijk is, als de horrorverhalen van iemand die alles kwijtraakt. Je kunt spreiden door in verschillende producten te beleggen, zoals aandelen ETF’s en obligaties. Naast spreiding in producten kan je bijvoorbeeld ook spreiden in sectoren (bijvoorbeeld technologie, levensmiddelen) en gebieden (bijvoorbeeld wereldwijd, opkomende markten, Amerika). Als de ene sector het minder doet, doet een ander het vaak wel goed.

Maandelijks beleggen

Een manier van spreiden is periodiek beleggen. Je belegt dan op een vast moment een vast bedrag. Zo koop je de belegging op het ene moment tegen een hogere prijs dan op het andere moment, en koop je eigenlijk voor de gemiddelde prijs. Dit is al mogelijk met een klein bedrag per maand en maakt het een makkelijke manier van beleggen omdat je elke maand hetzelfde doet. Je kunt dit zelfs automatiseren.

Beleggen in Exchange Traded Funds

Beleggen in ETF’s is een populaire manier van beleggen onder zowel beginnende als gevorderde beleggers. Dat is niet voor niks: het is eenvoudig, de kosten zijn laag én je spreidt het risico. Als je een ETF koopt, koop je eigenlijk een groep of ‘mandje’ verschillende aandelen. Dus van veel bedrijven een klein stukje. Als het ene bedrijf het wat minder doet en het andere bedrijf het wat beter maakt het dan niet uit. Dit geeft risicospreiding.

Kijk naar de lange termijn

Er zijn altijd ups en downs op de markt. Dat is historisch gezien altijd het geval, zelfs na een crisis zal de markt zich uiteindelijk weer herstellen. Uit meerdere onderzoeken komt naar voren dat ETF’s historisch gezien op de lange termijn rond de 6% rendement per jaar opleveren. Die slechte maand of jaar maakt dus niet zo veel uit. Elke dag je beleggingsapp checken heeft dus niet zo veel zin.

Kortom

Zorg eerst dat je je financiën en plan op orde hebt, focus je op de lange termijn en laat je niet gek maken. Als je absoluut geen geld wilt of durft te verliezen, is beleggen misschien niets voor jou. Mocht je op een relaxte manier met gespreid risico willen beginnen, kun je beleggen in ETF’s proberen. Je kunt dan, als je wilt, altijd nog uitbreiden met risicovollere beleggingen zoals crypto.

Dit artikel is gebaseerd op mijn persoonlijke mening en is geen advies. Beleggen brengt risico’s met zich mee en je kunt je inleg verliezen.

Én, wanneer ga jij beginnen met beleggen? Laat het ons weten in de reacties.

Geschreven door

Geschreven door

Jessy - Happy Rich Millennial


Jessy
is content maker, online ondernemer en financieel expert. Het liefst remote vanuit Spanje met tijd over om salsa te dansen.
Als reisfanaat is vrijheid en passief inkomen de droom. Haar missie is dan ook dat iedereen zijn droomleven gaat leven!
Door mindset coaching te combineren met financiële kennis, hoopt ze dit waar te kunnen maken.

Lees nu ook

3 tips om jouw financiële processen beter te maken

3 tips om jouw financiële processen beter te maken

Als ambitieuze ondernemer wil je alle processen in je bedrijf zo goed mogelijk geregeld hebben. Zeker processen waar je niks mee te maken wilt hebben, zoals de boekhouding en belastingaangiften. Oké voor mij is het mijn werk, maar ik weet dat dit voor jou anders ligt....

Lees meer
Tips die zorgen dat jij gemakkelijk minder geld besteedt

Tips die zorgen dat jij gemakkelijk minder geld besteedt

De makkelijkste manier om te beginnen met sparen is door minder geld te besteden. Toch is dat vaak ook een stuk makkelijker gezegd dan gedaan. Een stapje terug doen is nu eenmaal erg lastig. Gelukkig zijn er een aantal hulpmiddelen die ervoor zorgen dat jij wel...

Lees meer
Zo kan je makkelijk geld verdienen met BrandBassador

Zo kan je makkelijk geld verdienen met BrandBassador

Geld verdienen met social media is iets waar veel mensen van dromen. Maar wist je dat dit een stuk eenvoudiger is dan het lijkt? Er zijn veel samenwerkingsplatformen speciaal voor bloggers en influencers. Een van de platformen die ik vaak gebruik is BrandBassador. Een...

Lees meer
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x