Dit is wanneer je succesvol bent!

Succesvol worden, is het niet iets wat we allemaal willen worden? Voor mij is succesvol zijn in elk geval wel een doel in het leven. Alleen wat is succesvol? Tijdens het lezen van het boek Écht Ondernemen van Charlotte Meindersma begon ik mijzelf ook af te vragen wat ik onder succesvol versta. Dat deel ik graag met je.

De zoektocht naar wat succes is heeft in het boek Écht Ondernemen een hoofdstuk gekregen. Begrijpelijk, want succes blijkt helemaal niet zo makkelijk te zijn. Er is helemaal geen standaard van succes. Wat voor de ene succesvol is, hoeft voor een ander helemaal niet succesvol te zijn en wat jij nu als succesvol ziet, kan volgend jaar al helemaal niet meer succesvol zijn. Succes is relatief en dat maakt succes erg moeilijk uit te drukken.

Succes in de Dikke Van Dale

Suc•ses (het; o; meervoud: successen)

1. goede afloop, uitkomst of uitslag: succes hebben; iem. succes wensen

2. iets wat goed afloopt: het optreden was een groot succes

Met andere woorden betekent succes dat je iets op een positieve wijze hebt afgesloten. Maar hoe dat dan gaat is dus helemaal relatief. Dat betekend dus dat wij allemaal onze betekenis kunnen en mogen geven aan succes. 

Succes in de maatschappij

In de maatschappij is succes vaak afhankelijk van alles wat wij aan de buitenkant kunnen zien, denk dan aan geld en status. Maar succes zou uit meer moeten bestaan, want met enkel geld en status kom je ook niet overal. Naast geld en status is er meer belangrijk, denk dan aan: vrije tijd, gezondheid, geestelijk en mentaal en plezier in je werk. Al deze punten zijn van belang voor wanneer wij onszelf succesvol kunnen noemen. Als je geen tot weinig vrije tijd overhoudt door je functie gaat je gezondheid achteruit en daarmee ook het plezier in je werk waardoor je uiteindelijk ook minder kan verdienen. Het is een visuele cirkel van alles wat je nodig hebt. Zowel een opgaande spiraal als alles goed gaat, als een neerwaardse spiraal als alles niet goed gaat. Daarom is het dus van belang om alle punten in evenwicht te brengen.

Geen getal aan te koppelen

Onder de ondernemers ligt er soms een behoorlijke druk op om bijvoorbeeld maandelijks 10.000 euro omzet te behalen of 100.000 euro omzet per jaar. Maar is dit dan succes? In mijn ogen niet, vooral omdat omzet helemaal niks zegt, omzet is een hol begrip, want hoeveel je overhoudt is helemal niet zeker als je spreekt over omzet. Je kan je veel beter focussen op winst, maar daar hoor je de ondernemerscoaches nooit over. Wat dus een goede winst per maand is, is dus ook niet te zeggen. Daarnaast is het ook weer heel erg per persoon verschillend. De ene heeft nu eenmaal genoege met minder dan een ander.

Succesvol met een status

Anderen hoor je zeggen dat je pas succesvol bent zodra je een bepaalde status hebt behaald. Zodra de hele wereld, of in elk geval Nederland, jou ziet als expert. Nu is dit in sommige gebieden wellicht makkelijker voor elkaar te krijgen dan in een ander. Voor ik mezelf zou zien als expert in het belastingrecht zal ik een promotie op mijn naam hebben staan en op meerdere boeken mijn naam willen vinden. Grote kans dus dat ik nooit een expert word in de belastingwereld, maar betekend dat dan dat ik nooit succesvol ben? Nee helemaal niet, want ik kan genoeg ondernemers helpen met hun belastingzaken. Ik weet namelijk wel 100% wat ik doe en kan dat leren aan anderen. Ik heb namelijk wel meer kennis dan hun.

Een ding wat je vaak hoort is “the more you know, the less you know”. Hoe meer je leert, hoe meer je ontdekt wat je allemaal niet weet. Iemand die net om de hoek komt kijken op een bepaald gebied ziet zichzelf veel sneller als een expert, dan iemand die er al jaren in werkzaam is. Dat komt omdat diegene zich er heel erg bewust van is wat hij nog niet weet. Soms is meer weten dus helemaal niet zo handig.

Mijn definitie van succesvol zijn!

Persoonlijk vind ik dat je succesvol bent op het moment dat je alles in je leven voor elkaar hebt zoals jij dat wilt. Je hebt een baan of bedrijf (je kan ook prima succesvol zijn in loondienst namelijk) waarmee je voldoende verdient om alles te kunnen betalen wat jij nodig hebt. Je kan werken zoveel jij vindt dat het nodig is, wellicht iets minder makkelijk in loondienst, maar zeker mogelijk. Je hebt een fijn en plezier leven die je dus kan inrichten zoals jij dat wilt. Dat is voor mij succes. Financieel onafhankelijk zijn! Hoe fijn is dat ook.

En jij, wat zie jij als succesvol? Laat het mij vooral weten! En als je meer wilt lezen over succes en succesvol ondernemen, lees dan het boek Écht Ondernemen. Dikke aanrader!

* Deze blog beavt affiliate linkjes, als jij iets koopt via deze linkjes kost dit jou niks extra’s, maar support je mij wel. Ik zou het dus zeer op prijs stellen als jij via zo’n linkje iets koopt!

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x