"Skere Student" Emma inspireert studenten over financiën en geldzaken

Ik vind het super leuk om tips en tricks van succesvolle ondernemers te horen en ik deel ze ook graag met jou. Geen beroemdheden of mensen die al een gespreiden bedje hebben gekregen. Ik kies ondernemers die het wiel zelf mochten uitvinden en hun inspirerende verhaal willen delen met ons. Zoals Emma. Lees hier haar verhaal.

 

Wie ben je?

Mijn naam is Emma Mouthaan en ik ben de oprichter van Skere Student, een website gericht op studenten over besparen, beleggen en allerlei andere geldzaken. Naast Skere Student onderhouden, studeer ik zelf ook nog: de master Schrijven aan de VU in Amsterdam. Omdat alles momenteel nog online is, woon ik nog in Wageningen en niet in Amsterdam. Voordat ik begon aan de master Schrijven volgde ik namelijk de master Molecular Nutrition & Toxicology aan de WUR in Wageningen.

Hoe is Skere Student begonnen?

Door het vele computer- en labwerk tijdens de thesis van mijn master in Wageningen kreeg ik erg heftige RSI-klachten. Ik had het eerst een beetje genegeerd en daarna duurde het een hele poos voor ik bij de studentendecaan en -arts terecht kon. Doordat ik veel te lang had doorgewerkt met mijn RSI was het erg heftig en moest ik stoppen met mijn thesis. Ondertussen liep mijn studieschuld verder op, want ik leende al vanaf het begin van mijn bachelor maximaal. Maar ik studeerde op dat moment niet meer actief (ik stond nog wel ingeschreven). Mijn ouders vonden dat een vervelend idee. Zij boden aan om maandelijks wat extra’s bij te dragen op voorwaarde dat ik mijn maandelijkse leenbedrag daarmee zou verlagen. Om dat te regelen moest ik inloggen op de website van DUO. Daar stond me een vervelende verrassing te wachten: mijn studieschuld was op dat moment opgelopen tot zo’n €60.000. Lees ook: Miljonairs mindset: grote belang van een goede money mindeset

“Ik schrok ontzettend en vroeg me af hoe ik het zo erg uit de hand had kunnen laten lopen.”

Vandaaruit ben ik me gaan verdiepen in persoonlijke financiën, beleggen, besparen, etc. Maar er was weinig Nederlandse informatie te vinden die toepasselijk ws op mijn persoonlijke situatie als student. Echt een gat in de markt dus! Nadat mijn RSI was hersteld, bijna 2 jaar later, begon ik Skere Student, zodat ik de informatie die ik zelf graag had willen hebben jaren geleden, kan geven aan andere studenten. Doordat ik voor Skere Student al een andere succesvolle blog heb gehad, That Healthy Kitchen, was de stap klein om zelf een website te beginnen die dat gat in de markt zou kunnen vullen. Daarnaast heeft mijn RSI periode er uiteindelijk ook toe geleid dat ik van studie ben gewisseld. Ik heb schrijven altijd al erg leuk gevonden, maar ik zag het niet als een serieuze opleiding, laat staan carrière. Desondanks is schrijven en creatief bezig zijn wat ik écht leuk vind om te doen, en in het lab staan of onderzoek doen niet echt. Daarom heb ik ervoor gekozen om mijn hart te volgen en me in te schrijven voor een de master Schrijven aan de VU!

Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd?

De lessen die ik heb geleerd van/tijdens mijn RSI periode: dat goed functionerende handen en armen ontzettend belangrijk zijn. Voor de meeste mensen is dit gelukkig vanzelfsprekend, maar als je handen en armen het laten afweten, zijn er extreem veel dingen die je niet of niet meer goed kan doen. Daarnaast heeft die periode me ook, heel cliché, doen beseffen dat het leven kort is en dat je moet doen wat je leuk vind en wat je gelukkig maakt. Zelfs als dat financieel misschien niet de allerslimste keuze is.

Op welke prestatie ben je het meest trots?

Onlangs heb ik voor het eerst de Skere Student cursus gegeven, en de feedback is ontzettend positief! Met deze cursus wilde ik heel erg graag andere studenten helpen om goed met hun financiën om te gaan, zodat ze niet dezelfde fouten maken zoals ik. Maar ook ze helpen om hun financiën weer op de rit te krijgen als ze wel fouten hebben gemaakt. Uit de feedback blijkt dat dat zeker is gelukt, dus waarschijnlijk volgt er binnenkort een tweede ronde! 😀 Lees ook: Amé Derks – jongste advocaat van Nederland | Ambitieuze meiden

Wat wil je met skere student bereiken?

Ik wil graag zoveel mogelijk studenten bewust maken van hun financiën, hun leengedrag en het feit dat het ook anders kan dan elke keer een stukje maand overhouden aan het eind van je geld. In principe kan je – ook als skere student – alles doen wat je wil. Maar je kan niet alles tegelijkertijd doen én je zal er dus iets voor over moeten hebben. Hopelijk zullen in de loop der tijd steeds meer studenten dat weten, zodat zij ook op jonge leeftijd al slim met hun geld om kunnen gaan en hopelijk kan Skere Student daar aan bijdragen. Lees ook: Waarom jij ook gezond geld (goud) wilt hebben | Financiën

Waar zie jij jezelf en skere student over 5 jaar staan?

Over vijf jaar is Skere Student een bekend merk onder studenten en bereik ik maandelijks meer dan 300.000 studenten via mijn social media kanalen en mijn website. Ook zou ik heel graag samenwerken met universiteiten, hogescholen en introductieweken om financial education een onderdeel te maken van het introductieprogramma voor eerstejaars studenten. Op dit moment gebeurt dat nog bijna niet en ik denk dat dat een gemiste kans is! Niet alle studenten krijgen vanuit huis mee hoe ze goed kunnen omgaan met hun geld. Hierdoor maken ze soms fouten waar ze nog jarenlang last van kunnen hebben.

Wat is een echte mustread voor elk ambitieus meisjes die dit leest?

Ik ben een ontzettend leesmonster! Ik probeer elke week een boek te lezen,  al ga ik dat dit jaar helaas niet halen. Volgens mijn Goodreads account zit ik nu op 38 boeken voor 2020, dus ik mag niet klagen! Wat betreft memoires vond ik Educated oftewel Leerschool van Tara Westover een heel indrukwekkend boek. Tara groeide op in een streng mormoons gezin en werd ‘homeschooled’. Maar in de realiteit betekende dat dat ze gewoon haar ouders moest helpen in huis en met hun bedrijf. Als tiener besloot ze dat ze toch graag naar een echte school wilde en schreef ze zich in voor een community college zonder ooit enige serieuze les te hebben gehad. Een andere non-fictie aanrader is Moneyland van Oliver Bullough. Hier heb ik onlangs een review over geschreven. Oliver Bullough onderzoekt de wereld van belastingontduiking, corruptie, criminaliteit, klepto- en plutocratie en hoe het komt dat de superrijken zo weinig belasting betalen. Het was voor mij persoonlijk echt een eye-opener. Naast dat het onderwerp erg interessant is, is de schrijfstijl ook erg fijn.

Wat is de beste tip die je aan de lezers mee wilt geven?

Onderschat niet het belang van je financiën/geldzaken, ook als je “nog maar” student bent! Juist als student is het slim om je geldzaken al goed geregeld te hebben, want jong geleerd is oud gedaan. Daarnaast zou ik elke student ook aanraden om na het lezen van dit artikel in te loggen op DUO en je studieschuld te checken. Vrijwel elke student die ik spreek en aanspoor om dit te doen, is negatief verrast door de hoogte van zijn of haar studieschuld. Steek je kop dus niet in het zand. Maar check hoe het met de jouwe zit en ga er daarna mee aan de slag! Was of ben jij als student bezig met je geldzaken?
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
1
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x