Tips voor student ondernemers om hun bedrijf en studie te combineren

Een eigen bedrijf opzetten terwijl je een studie volgt is super leuk en leerzaam. Zelf ben ik mijn bedrijf begonnen in mijn afstudeerjaar van het HBO en ondertussen ben ik een masterstudent. Ervaring genoeg heb ik als student-ondernemer, maar ik ben niet de enige. Het aantal student-ondernemers groeit, vooral bij mannen lonkt het ondernemerschap. 2/3 van alle studentondernemers is namelijk man. Omdat studeren en ondernemen bij elkaar nogal een uitdaging is, is het belangrijk dat je alles goed regelt. Speciaal daarom heb ik een aantal tips voor je verzameld.

Goede planning

Als er een ding heel belangrijk is, is dat wel een goede planning. Op die manier loop je geen vertraging op op school en kan je ook al je klanten op een goede manier helpen. Om te zorgen dat jij een planning kan maken die zo optimaal mogelijk is, is het aan te raden om contact op te nemen met jouw studieloopbaan begeleider. Hij of zij is goed op de hoogte van alle mogelijkheden die er zijn binnen jouw opleiding voor student-ondernemers en daarmee kan jij nog makkelijker studeren.

Stel doelen en haal die doelen

Om ervoor te zorgen dat jij je planning ook daadwerkelijk nakomt is het handig om doelen te stellen. Het voordeel van het stellen van doelen is dat er ook veel meer mogelijk is als jij je doelen concreet opstelt. Als jij de doelen behapbaar maakt en de weg ernaar toe duidelijk uitschrijft voor jezelf dan is er onwijs veel mogelijk. Hier vind je het stappenplan dat ervoor zorgt dat jij jouw doelen behaalt.

Optimaliseren kan je leren

Jouw onderneming kost waarschijnlijk veel tijd, maar door kritisch naar de processen binnen jouw onderneming te kijken kan jij onwijs veel tijd besparen. Tijd die je kan besteden aan studeren of aan je onderneming nog verder uitbereiden. Die keus is natuurlijk volledig aan jou. Ik ben echt onwijs fan van optimaliseren en automatiseren, omdat je met veel minder werk meer omzet kan behalen en wie wil dat nu niet? In dit artikel deel ik met jou alle tips die ervoor zorgen dat jij meer tijd over houdt.

Goed bijhouden van alle documenten

Zowel voor jouw opleiding als voor je onderneming ontvang je de nodige documenten waar je iets mee moet. Zorg dat je deze documenten goed opbergt en ze altijd makkelijk terug kan vinden. Zo kan je alle losse papieren die je ontvangt makkelijk bundelen in een ordner of een ringband. Dit zorgt ervoor dat jij het overzicht behoud in alle documenten en je niks meer kwijt zal raken. Daarnaast heb je een duidelijke structuur aangedacht in jouw bedrijf en in jouw opleiding. Hoe fijn is dat?

Heb jij nog extra tips voor onze mede student-ondernemers? Laat ze vooral achter in de reacties! Zo maken we het voor elkaar een stuk makkelijker.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x