5 struggles van ondernemers

herken jij ze?

Ondernemen zit vol met struggles, alleen zie je vaak de succesverhalen voorbij komen. Als er een ding is wat ik graag doe, is dat wel anders zijn. Daarom ga ik ondernemers struggles delen. Deze serie ben ik al begonnen op Instagram, maar een blog waarin ze verzameld worden is net zo leuk.

 

Ondernemen is jezelf continu uitdagen en continu nieuwe dingen leren. Super leuk maar soms ook wel vermoeiend. En dan zie je al die ondernemers die roepen dan ze 100k omzet in een jaar draaien. Hallo onzekerheid. Daarom vond ik dat het tijd werd voor de serie “struggles van ondernemers” want jij bent echt niet alleen en die herkenning kan juist dan zo fijn zijn.

Struggle #1: Klanten die niet betalen

Niks is zo vervelend als klanten die niet betalen of te laat betalen. Er zijn vast veel ondernemers die deze dingen wel herkennen. Je hebt een betaaltermijn van een x aantal dagen gesteld en op de laatste dag staat het geld nog niet op je rekening. Nu loopt het bij mij gelukkig bijna nooit uit de hand en krijg ik na een berichtje alsnog direct betaald. Maar sommige klanten willen gewoon echt niet betalen. Dit heb ik zelf één keer meegemaakt. Hoe dit proces in zijn werk gaat om je geld alsnog te krijgen, lees je hier.

Struggle #2: Je doet het toch wel gratis?

Op de Instagram van Emma’s Tax Law deel ik onwijs veel gratis tips en tricks omtrent de belastingaangiften en boekhoudingen. Helaas is dit voor veel mensen een trigger om direct te denken dat ik hun vragen wel gratis beantwoord. Maar daarnaast heb ik de raarste excuses gehoord waarom ik gratis werk moest verrichten. Zo hadden mensen een slechte money mindset en konden ze me niet betalen. Of hadden ze het moeilijk door corona en kon ik ze daarin wel steunen. Helaas, ik werk echt niet gratis.

Helaas merk ik zelf dat ik veel te snel antwoord geef en deze ondernemers alsnog gratis help. Daar is nog verbetering in te behalen.

Waarom anderen gratis zouden moeten werken

In mijn Instagram stories had ik een vraagsticker gedeeld waarom anderen gratis moesten werken. Dit waren de redenen:

Grafisch ontwerpster: dan kan je aan je portfolio werken, meer mensen werken gratis in jouw branch, vriendendienstje.
Bloggers/influencers: voor de exposure, weinig budget, anderen doen het wel gratis, dat heb je toch zo gedaan, zo iets kan iedereen maken, ik geloof niet in influencer marketing.
Andere ondernemers: het is toch je passie, staat goed op je cv, het is te duur, geen budget door corona, ik ben een start up dus geen budget, zelf nog geen inkomen met mijn onderneming, je doet het toch niet voor het geld maar om iets aan de wereld bij te dragen.

Struggle #3: Altijd tijd te kort

Geen idee hoe het met jullie zit, maar ik heb er best last van dat er maar 24 uur in een dag zit, waarin je maar 8 uur hoeft te werken. Of in mijn geval nog minder, gezien de opleiding die ik er nog naast moet doen. Planningen maken is mijn ding niet, althans ik maak ze zo onrealistisch dat er weinig van terecht komt. Gelukkig ben ik ook niet de enige die hier last van heeft. Om tijd over te houden heb ik gelukkig wel een aantal mooie tips verzameld.

Tip 1: batchen

Dit is een tip die ondertussen echt tijd bespaard, al kan ik het nog een stuk beter inzetten. Voor Emma’s Tax Law schrijf ik de blogs van de hele maand in één keer. Dat is veel werk in één keer, maar over de maand verspreidt bespaard het veel tijd. Sinds deze week plan ik in Later mijn Instagram posts in, voor beiden accounts, en ook dit is een grote tijdsbesparing. Zo ben je in één keer even bezig met alles bedenken en doe je het niet steeds tussendoor. Dit is echt een aanrader. Dit kan je voor zoveel dingen in zetten en dit gaat je echt mooie dingen brengen.

Tip 2: niet teveel willen

Schrijf 3 to do’s op per dag die je echt wilt doen. Zorg ook dat je echt de tijd neemt voor deze to do’s en dat je deze do to’s ook echt op één werkdag kunt doen. Op deze manier raak je niet verzeild in andere dingen die je moet doen en kan je je een stuk beter focussen. Wat ook weer zorgt dat je met een voldaan gevoel je laptop dicht klapt na een dag werken.

Tip 3: plan pauzes in

Werk niet aan één stuk door maar plan regelmatig pauzes in. Zelf werk ik veel met de pomodoro techniek, dat betekend 25 minuten werken en 5 minuten wat anders doen. Zo werk ik het meest efficiënt en grijp ik niet steeds naar mijn mobiel. Dat is namelijk echt mijn aller aller grootste tijdlek. Ontdek die van jou en zorg dat je die uit de weg gaat, want het is onwijs zonde.

Struggle #4: Onzekerheid

Iedereen heeft onzekerheden en dat maakt ons ook menselijk. Maar het kan wel erg vervelend zijn. Al die andere ondernemers die het perfect lijken te doen en dan kijk je naar jezelf en gaat het helemaal niet op die manier. Tips die hierbij erg helpen: ontvlog de mensen op social media die je onzeker maken, vergelijk jezelf niet met anderen, focus op jezelf en jouw reis, het gras is altijd groener aan de overkant.

Struggle #5: Online zichtbaar zijn

De laatste struggle van ondernemers, online zichtbaar zijn. Ja ook met dat volgers aantal (10.000+) van mij vind ik dit soms lastig. Ik heb voldoende volgers en heb al veel angsten overwonnen. Maar stories maken blijf ik best lastig vinden. Ik ben bang dat niemand het boeiend vindt en vind het praten in de camera vaak nog heel awkward. Gelukkig heb ik al veel angsten overwonnen. Zo durfde ik eerst helemaal niet zelf voor de camera te staan en dat is al helemaal niet meer zo. Nu vind ik het juist heerlijk. Het is gewoon een proces waar je door moet en wat vanzelf een stuk eenvoudiger wordt :D. En met stories werkt dat vast op een zelfde manier, dus ik blijf me er heerlijk op focussen zodat ook hier mijn zelfverzekerdheid helemaal goed in komt. En ben jij hier ook bang voor, weet dan dat het vanzelf goed komt.

Zo dit was mijn eerste lijstje met struggles van ondernemers. In welke struggles van ondernemers herken jij je en wat is jouw grootste struggle? Laat het me weten in de reacties.

Instagram berichten

Hieronder zie je mijn laatste Instagram berichten. Volg je mij daar al? 😀

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
1
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x