Stappenplan om jouw doelen te behalen
inclusief beloningWe leven in een wereld waarin zo onwijs veel mogelijk is. Een wereld waar we de mooiste dromen mogen hebben en de wildste wensen hebben. Je kan er zelf vast ook wel een paar bedenken, dat droomleven wat je ooit wilt hebben. Maar met alleen dromen zal je er nooit komen. Je zal doelen moeten stellen om jouw dromen te kunnen verwezenlijken. Met dit stappenplan inclusief beloningen ga jij jouw doelen behalen.
Deze blog bevat geen financieel advies, ik deel hier enkel wat ik doe. Doe mij vooral niet na, maar bedenk zelf een plan. Zoals je bij mijn crypto avontuur kunt zien brengt beleggen risico’s met zich mee en kan je een deel van je inleg verliezen.
Het klinkt makkelijk en dat is het stiekem ook, maar je moet wel weten hoe je het moet doen. Gelukkig heb ik het ideale stappenplan om je doelen te behalen en omdat ons brein houdt van beloningen is dat de laatste stap.
Het belang van doelen stellen
Er zijn zes redenen waarom doelen stellen van belang is. Zonder het stellen van doelen zullen de dromen die je hebt slechts dromen blijven en dat is zonde. Zoals Tony Robins zegt: ‘het stellen van doelen is de eerste stap om het onzichtbare in het zichtbare te veranderen’.
- Doelen brengen focus
- Doelen helpen om uitstel te voorkomen
- Door het stellen van doelen weet je op ieder moment waar je staat
- Doelen stellen zorgt dat je het beste uit jezelf haalt
- Maak van hogere bergen beloopbare heuvels
- Het bereiken van je doelen zorgt voor nog meer succes
Meer hierover in deze blog:
Stap 1: Doel formuleren
Om doelen te kunnen behalen is het van belang dat je doelen haalbaar zijn. Doelen kan je daarom het beste formuleren via de SMART-methode. Wellicht ken je de methode nog van je opleiding, daar werd ik er wat mee dood gegooid en vreselijk dat ik het vond. Maar nu ben ik blij met deze methode.
SMART-methode
Om te zorgen dat jij doelen formuleert die je ook daadwerkelijk kunt behalen, is de SMART-methode de manier. Dit houdt in dat je doel aan de volgende punten dient te voldoen:
- specifiek: omschrijf je doel heel specifiek
- meetbaar: je moet kunnen meten dat je doel behaalt is
- acceptabel: je moet ermee kunnen leven
- realistisch: je doel moet uitvoerbaar zijn
- tijdsgebonden: zet er een tijdselement in
Stap 2: Visualiseer je doel
Ik ben totaal niet zweverig, maar het blijkt dat als je je doelen visualiseert je hersenen niet eens weten dat het nep is. Dat visualiseren kan je op verschillende manieren doen. Bijvoorbeeld door een vision board in elkaar te knutselen, maar ook via Canva of Pinterest kan je lekker knutselen. Maak zo bijvoorbeeld een leuke achtergrond voor je laptop of mobiel waar je continu aan herinnert wordt. Dan verlies je jouw doelen ook niet uit het oog.
Stap 3: Begin gewoon
Je hebt je doelen bepaald, je weet hoe het eruit ziet als je ze hebt behaald, maar dan komt het nog niet zomaar uit. Je moet gewoon beginnen. Stop met uitstellen en ‘wat als’ excuses gaan bedenken, het is tijd voor actie. Het kan super spannend zijn om aan een doel te beginnen, maar de enige manier waar jij kan groeien, is als je buiten je comfort zone treedt. Probeer geen excuses te vinden waarom je het niet zou doen, maar zoek naar redenen om het juist wel te doen.
Bedenk welke stap je als beste het eerste kunt zetten en werk daar dan naar toe. Neem die eerste stap en je zult zien dat de rest vanzelf wel volgt. Begin klein en deel je doel op in kleinere doelen. Je kan wel als doel hebben om een marathon te rennen, maar als je nog niet eens kan lopen wordt dat vrij lastig. Bedenk wat jij aan kunt en begin daarmee, je komt er vanzelf wel.
Stap 4: Focussen
Je hebt de eerste stappen gezet richting je doel, je moet nu alleen de focus weten te behouden. Hou je doel voor ogen en werk naar dat fantastische doel toe. Werken aan meerdere doelen tegelijkertijd is niet zo handig, dus kies een doel uit waaraan jij wilt werken en ga daar volledig voor. Richt je daarop en parkeer je andere doelen. Schrijf ze op, zodat je ze niet vergeet, maar doe er verder weinig mee. Focus je eerst op het ene doel waarmee je bezig was.
Stap 5: Bijsturen
Tijdens het proces kom je vaak achter dingen die van tevoren nog niet bekent waren, dat is helemaal niet raar. Laat je daardoor niet uit de weg slaan. Als je erachter komt dat het niet meer gaat zoals volgens je eerste plan, pas je plan dan aan of stel je koers bij. Daarnaast moet je ook anderen om hulp durven te vragen, er zijn genoeg mensen die jou kunnen en willen helpen. Samen kom je vaak verder dan alleen.
Stap 6: Doorgaan
Geef niet op en ga door. Net zolang tot jij jouw doel hebt bereikt. Tot jij bij de finish bent en een te gekke weg hebt afgelegd richting jouw doel. Ben je focus kwijt, ga een rondje lopen even je hersenen leeg maken en gun jezelf ook de rust om even wat anders te doen. Maar geef niet op en behaal je doel gewoon.
Stap 7: Vier feest
En dan behaal je je doel. Dat is reden voor een feestje. En hoe jij feest wilt vieren is natuurlijk totaal aan jou. Zelf werk ik met jaardoelen voor mijn bedrijf en vind ik de kerst een mooie gelegenheid om een feestje te vieren. 1 kerstpakket bestellen en onder de boom leggen. Hoe leuk maak je het dan voor jezelf?
Om het extra leuk te maken deel ik mijn jaardoel op in kleinere doelen. En ook die kleien doelen vier ik, vaak door een klein flesje champagne open te trekken en een glaasje te drinken.
Het leven is een feestje, maar je moet zelf de slingers ophangen.
Maak jij gebruik van een stappenplan om je doelen te behalen? Of je je het op een hele andere manier, laat het me weten in de reacties!
Instagram berichten
Hieronder zie je mijn laatste Instagram berichten. Volg je mij daar al? 😀
Ha Emma,
Mooi dit overzicht. In de afbeelding (punt 4) staan nog twee spelfouten. ‘Jhoud’ en ‘daarnaan’