Verhalen van anderen kunnen mij heel erg inspireren. Zo ook het verhaal van Liona, een reizende freelancer die hele gave landen heeft bezocht. Ze is grafisch vormgever en webdesigner en daarnaast heeft ze nog eigen platform vol met cursussen en blogs over persoonlijke ontwikkeling, personal branding en persoonlijk leiderschap.

Wie ben je?

Ik ben Liona Appelman, 26 jaar oud en kom uit een klein dorpje in Noord-Holland. Dat dorpje werd me te klein, maar eigenlijk werd heel Nederland me te klein en daarom besloot ik op m’n 23ste om fulltime te gaan reizen. Ik werk terwijl ik onderweg ben als freelance grafisch vormgever en webdesigner. Daarnaast heb ik het platform P-Plan.nl opgebouwd. Op P-Plan kun je alles vinden over Personal Branding, Persoonlijke ontwikkeling en Persoonlijk leiderschap door middel van blogs en cursussen.

Hoe kwam je op het idee om te gaan freelancen?

De interesse in ondernemen is iets wat er al heel lang is. De vrijheid van ondernemen spreekt me het meeste aan. Vrijheid gaat bij mij tegenwoordig best ver zoals je al merkt in m’n lifestyle. Niet alleen de vrijheid om zelf m’n tijd in te delen en te gaan en staan waar ik maar wil. Maar ook de vrijheid om te bepalen welke richting ik op ga met ondernemen en om al mijn creativiteit werkelijkheid te kunnen maken. 

Ik heb tijdens mijn loopbaan vaker gemerkt dat ik een enorme strever ben. Dat doorzettingsvermogen en die passie zijn zowel mijn kracht als mijn valkuil. (Ja, ik kan soms ook een beetje doorslaan.) Maar die kracht, die Power wil ik gebruiken om er zelf de vruchten van te plukken en er positieve impact mee te maken. Bijdragen aan een betere wereld! 

Na je voldoende klanten kreeg, ben je digital nomad geworden, super gaaf! Wil je hier meer over vertellen?

In het begin was het erg zoeken naar de balans. De balans was er namelijk helemaal niet. Ook viel het tegen hoeveel tijd ik kwijt was met het uitzoeken naar waar ik heen wil reizen, waar ik ga overnachten, vanuit welke cafés of coworkingspaces ik ga werken en waar ik ga eten… Alles is continu nieuw als je naar nieuwe plekken afreist. Ook wilde ik natuurlijk veel leuke dingen doen en interessante nieuwe mensen ontmoeten. En ja, dan wilde ik ook nog wat werk gedaan krijgen! Ik leerde al gauw dat het beter is om iets rustiger te reizen. Zo heb ik rustig de tijd om de omgeving te leren kennen en voldoende tijd om te werken. Inmiddels kan ik zeggen dat ik hier wel mijn eigen draai in heb gevonden.

Lees ook: Veerle Rümke – Digital Nomad met Pinterest werk | Ambitieuze meiden

Welke landen heb je bezocht?

Mijn eerste digital nomad avontuur was de Nomad Cruise. Een grote digital nomad conferentie op een cruiseschip. Samen met 250 mede nomaden van ruim 40 verschillende nationaliteiten vaarde ik 10 dagen over de Middellandse zee. Het schip vertrok vanuit Malaga en stopte onder andere in Menorca, Malta, Kreta, met als eindstop Athene. Wat waren deze dagen intens! Ik heb daar heel veel inspirerende mensen ontmoet en door middel van talks en workshops onwijs veel geleerd!

Verder ben ik groot Azië fan. De winters van 2018/2019 en 2019/2020 heb ik daar met veel plezier doorgemaakt. Geef mij maar een tropisch zonnetje i.p.v. een koude en regenachtige winter! Ik ben in Thailand, Maleisië, Singapore, Indonesië en Vietnam geweest.

Verder ben ik in Gran Canaria, Morocco, Portugal, België en meerdere plekken in Nederland geweest. Als het zonnetje in Europa weer gezellig komt schijnen is het tenslotte wel gezellig om dichterbij vrienden en familie te zijn!

Inmiddels heeft corona natuurlijk wat roet in het eten gegooid en hebben de reisplannen een half jaar stil gelegen. De lente en zomer heb ik in Nederland doorgebracht en nu de herfst is toegetreden zoek ik de warmte graag weer op en daarom vertrek ik volgende week naar Tenerife.

Naast het freelancen heb je nog een onderneming gestart, hoe kwam je op dat idee?

Het idee voor P-Plan lag al 4 jaar op de plank. Ik vond mezelf nog te jong en wilde eerst meer ervaring opdoen. Maar vanuit mijn purpose had ik een duidelijk plan voor ogen, waardoor ik precies wist wat ik wilde leren. Ik ben blij dat ik zo doelbewust ben, veel zelfkennis heb en dingen doe vanuit mijn purpose. Daar wil ik anderen nu ook mee helpen.

Ik combineer mijn ervaringen en interesses in marketing en grafisch vormgeving met coaching en persoonlijke ontwikkeling. Het resultaat is P-Plan: een online platform met blogs en cursussen over Personal Branding en Persoonlijk Leiderschap. De eerste cursus Creëer een succesvol Personal Branding Plan in 8 stappen staat nu sinds een half jaar op de website en er staan nog vele cursussen op de planning. Momenteel ben ik met een collega grafisch vormgever bezig met het uitwerken van de nieuwste cursus over Visual Branding. In deze cursus gaan we mensen helpen om een visuele vertaalslag te maken van hun personal brand. 

Wat is hetgeen waar je het meest trots op bent qua wat je tot nu toe hebt bereikt?

Walk the Talk. Geen gelul, geen excuses, gewoon handelen naar wie je bent, wat je wilt en waar je voor staat! Zo sta ik in het leven en daar ben ik best trots op ja. Ik merk dat veel mensen dit lastig vinden. Mensen dromen, maar handelen uiteindelijk niet. Want, excuus dit, excuus dat… Ik stoor me daar persoonlijk niet aan, ik vind het vooral gewoon erg zonde!

Lees ook: Patrycja Skrzypek – Failliet bedrijf in Polen naar rijkdom in Amsterdam | Ambitieuze meiden

Waar zie jij jezelf en je bedrijf over 5 jaar staan?

Ik wil P-Plan verder uitbouwen en genoeg inkomsten genereren zodat ik een paar vaste krachten in dienst kan nemen. Ik krijg super veel energie van samenwerken en hoe fijn is het als je dit kunt doen met vaste krachten die helemaal zijn ingespeeld op jouw onderneming! Er liggen nu zoveel ideeën op de plank en met een vast team krijg je dingen gewoon sneller gedaan.

En waar P-Plan nu nog erg gericht is op online cursussen, wil ik in de toekomst ook aan de slag met persoonlijke begeleiding en trainingen. 

Wat wil je anderen vooral meegeven?

Kijk kritisch naar hoe jij je leven zelf wilt invullen. We zijn vaak al snel geneigd om het bekende pad te volgen. Een opleiding, een baan, een appartement, samenwonen, kinderen krijgen, een sportabonnement bij de lokale gym en leven van weekend tot weekend en van vakantie tot vakantie. Is dat wat jou gelukkig maakt? Als het antwoord ja is, dan moet je dat natuurlijk lekker doen! Als je twijfelt nodig ik je uit om eens verder te kijken naar hoe je jouw leven meer kunt toespitsen op jouw interesses en dromen.

Welk boek zou je elk ambitieus meisje aanraden?

The 4-Hour Workweek van Tim Ferris. Dit boek is voor vele digital nomads en ondernemers een grote inspiratiebron. De auteur zet je  even goed op scherp en laat je nadenken over hoe wij als mensen zomaar meegaan in onze maatschappij. Eigenlijk sluit deze boekentip heel mooi aan op wat ik antwoord op je vraag: “wat wil je anderen vooral meegeven”.

Wat is de tip die je aan elk ambitieus meisje wilt meegeven die dit artikel leest?

Mensen die ambitieus zijn, zijn altijd tot meer in staat dan mensen die wat lager inzetten. Er is niks mis mee om wat minder hoog in te zetten dan een ander, het gaat er juist om dat je voor jezelf bepaalt wat jouw definitie van succes is. Dit kan dus ook betekenen dat je niet persé altijd maar de beste hoeft te zijn.

Wanneer je geen persoonlijke definitie van succes hebt gevormd zul je jezelf niet snel als succesvol kunnen beschouwen. Onbewust denk je altijd: het kan nóg beter. Om dat onverzadigde gevoel te voorkomen, kun je jouw definitie van succes afkaderen aan de hand van deze vragen:

  • Wat is jouw definitie van succes? Wanneer ben jij succesvol?
  • Hoe ambitieus sta jij in het leven?
  • Hoe ver wil jij gaan om je ambities te verwezenlijken en volgens jouw persoonlijke definitie ‘succesvol’ te worden?

Ga jij aan de slag met deze super tips van Liona?

5 2 stemmen
Artikelbeoordeling
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x