Dit waren mijn lessen in mijn eerste jaar als ondernemer

Vandaag een jaar geleden schreef ik mij in bij de Kamer van Koophandel. Puur voor mijn blog, maar al snel begon het te kriebelen en werd ook Emma’s Tax Law geboren. Ik had alleen geen enkel idee hoe ik dat moest aanpakken. Dit zijn mijn lessen in het eerste jaar als ondernemer. Ik deel ze zodat jij hier ook van kunt leren.

Start before you are ready, dat is hoe Emma’s Tax Law was begonnen. Ik had een idee, maar de uitvoering ontbrak nog volledig. Ik maakte een Instagram pagina aan en ik begon gewoon. Wat er op mijn pad zou komen, dat zou ik wel zien. En dat is meer dan goed gekomen. In mijn eerste jaar als ondernemer heb ik veel lessen al geleerd.

Je kan een bedrijf opbouwen via instagram

Als je dit mij een jaar geleden had gezegd, dan had ik je uitgelachen. Als influencer verdiende (en verdien) ik bijna niks via Instagram. Hoezo zou een andere business dan wel geld opleveren? Ik zag het zo snel niet gebeuren. Hoe ik wel aan klanten dacht te komen wist ik daarom ook niet.

Lees ook: Dit was mijn inkomen in december via mijn socials

Een jaar later heb ik zoveel geleerd over hoe je als ondernemer Instagram kan inzetten. Al mijn klanten zijn via social media bij mij terecht gekomen. Het is dus wel mogelijk om via Instagram een bedrijf op te bouwen. Mijn Instagram tipsdeel ik daarom ook met veel liefde op mijn blog. Zo kunnen andere ondernemers ook leren hoe zij Instagram goed kunnen inzetten voor hun bedrijf.

Doe altijd (en alleen) wat goed voelt

Hoe krachtig marketing kan zijn wist ik al wel, maar toch pakt dit soms nog honderd keer beter uit dan ik dacht. Zo wilde ik een prijsstijging doen per 1 januari. Maar het voelde niet goed en ik nam geen actie. Eind december gooide iedereen je dood met prijsstijgingen en ik dacht “dat van mij heeft nu ook geen zin meer”. Begin januari voelde het goed en kondigde ik mijn prijsstijging aan. Dat heb ik geweten, wat een gigantisch drukke week vol met geweldige ondernemers werd het. Zoveel gesprekken heb ik daardoor mogen houden.

Voor mij werd dus wel duidelijk dat dit een goede zet was, luisteren naar je gevoel is altijd goed.

Je kan wel kiezen met wie je wilt werken

Zodra een klant met jou wilt werken is het niet verplicht om ook met die klant te werken. Als jij de klik niet voelt dan kan ook jij vriendelijk bedanken.

Gelukkig is het maar een keer gebeurd, maar als mensen meer energie kosten dan dat ze energie geven dan is het voor mij snel klaar. Dat meisje was zo negatief over alles en vertelde weinig over haar onderneming, ze kraakte eerder alles van mij af. Prima als je zo wilt zijn, maar ik heb er dan al zeer weinig zin in. Ze liet niks van zich horen en ik dacht “laat maar gaan, hier ga ik niet bovenop zitten” wat ik bij ondersoort potentiële klanten wel zou doen. Na 2 maanden vertelde ze dat ze graag samen wilde werken, hier heb ik haar vriendelijk voor bedankt met de boodschap dat ik de klik niet voelde.

Wees ook tegen je vrienden die klant zijn heel zakelijk

Zodra je vrienden klant worden bij je betekend dat niet dat je in je onderneming anders behandeld worden dan andere klanten. Al denken zij dat zelf waarschijnlijk wel. Als zij met onrealistische vragen komen hoef je daar niet aan te voldoen.

Zo had ik in mijn aller drukste week een verzoek waar ik niet aan kon voldoen, maar wel mijn best deed om het er tussendoor te proppen. Dit zorgde ervoor dat ik elke avond aan het werk was en een lading stress over me heen kreeg. Tegen elke klant had ik gezegd dat dit verzoek onmogelijk was en dat ik er later naar zou kijken. Voor deze maakte ik een uitzondering want de spoed (die achteraf niet eens spoed bleek te zijn). Dit was een goede les door ook tegen vrienden die klant zijn kei hard zakelijk te zijn.

Je hoeft niet alles zelf te doen

In het begin dacht ik dat ik alles zelf zou moeten doen, zo voelde het en hoe kon ik anderen betalen? Tijdens mijn tentamenmaand in december werd mij duidelijk dat ik het helemaal niet alleen hoefde te doen. Ik had stress van de drukte en de hoge eisen die ik mezelf had opgelegd. En toen ik besloot om een tekstschrijver de belangrijke mails op te laten stellen, de nieuwe webteksten voor het nieuwe jaar te laten schrijven en de blogs voor december en eind januari over te nemen viel er een last van mijn schouders.

Je hoeft helemaal niet alles zelf te doen, dit was echt wel een van de beste lessen in mijn eerste jaar als ondernemer. Als jij dingen niet kan, niet leuk vind of er geen tijd voor hebt kan je ze maar beter uitbesteden. Dit levert jou tijd op en ondanks het geld kost verzin je wellicht een manier om er meer geld uit te halen. Want hoe meer je uitbesteed, hoe meer klanten je kan helpen, dus meer omzet. En vaak is hetgeen wat je uitbesteed aan een expert ook nog beter dan hoe je het zelf zou doen.

Als jij denkt dat een ander het niet interessant vindt, hoeft dat niet ook daadwerkelijk zo te zijn

In het begin wist ik niet wat ik op Instagram moest posten. Niemand zou die posts over belasting toch leuk vinden? Mensen besteden het toch uit omdat ze er helemaal niks aan vinden? Probeer het gewoon, werd mij gezegd. Ik probeerde het en ondertussen zijn er al ruim 900 mensen die mij volgen. Uit die 900 mensen heb ik ook al hele leuke klanten gekregen. Begin bij de basics waarvan je denkt dat iedereen het wel weet wat het inhoudt, je zal verbaasd zijn dat dit niet zo is. En je zal verbaasd zijn dat hetgeen wat jij denkt dat anderen saai zullen vinden, helemaal niet saai is in hun ogen.

Vergeet je successen niet te vieren

Wij mensen hebben het in ons om de lat steeds hoger te leggen. Heb je een doel behaald, dan had die wel hoger gekund. Dit zorgt ervoor dat je nooit blij bent met de successen die je behaald. Dat is zonde en super slecht voor je. Zowel als ondernemer als niet-ondernemer.

In november studeerde ik af van het HBO, ik hoefde dit niet te vieren. Ik had vertraging en ik schaamde me er zelfs voor. Het voelde als falen en ik was alles behalve trots. Mijn ouders hadden gelukkig andere gedachtes en we hebben er een feestje van gebouwd. Achteraf gezien ben ik daar super blij mee geweest. Het was een mooie prestatie, maar ik zag het helaas niet meer. Dit was een mooie les, vier je successen. In het boek, het leven dat is pas topsport wordt dit ook heel duidelijk uitgelegd.

Lees ook: Boekreview: Het leven dat is pas topsport

Dit waren mijn lessen in mijn eerste jaar als ondernemer. Hopelijk heb je er wat aan gehad. Wat was jouw beste les die je leerde als ondernemer?

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x