Koud douchen, ik ben er nog niet zo’n fan van, maar toch doe ik het. Het zou namelijk enkele schoonheidsvoordelen hebben en om die reden ben ik dus ook begonnen met het koud douchen, want mooier worden door een douchebeurt, willen we dat niet allemaal? Ik dacht van wel en daarom vertel ik je alle voordelen die het koude douchen biedt en wie weet douchen wij straks allemaal wel koud.

Koude douche
Bron: Unsplash

Hoe douche je koud?

Dit klinkt echt als een stomme vraag, koud douchen, is dat niet gewoon de warme kraan dicht draaien en onder een koude douche stappen? Nee, zo werkt het koude douchen dus niet. Het is gelukkig iets aangenamer. Je begint namelijk gewoon onder de temperatuur die je lekker vind, na een tijdje draai je de warme kraan een beetje dicht, als deze temperatuur goed aanvoelt, draai je de kraan nog wat verder dicht. Het duurt ongeveer 30 seconden voordat je huid gewent is aan de koudere temperatuur. Dit herhaal je tot de douche uit enkel koud water bestaat, of tot jij het wel goed vind, het water hoeft niet te bestaan uit ijs koud water.

Let op: dit wordt ten zeerste afgeraden bij mensen met hartklachten.

Het ijskoude water is mij ook nog niet gelukt en ik weet ook niet of dat ooit wel zal lukken, maar het hoeft dus ook niet perse. Doe waarbij jij je prettig voelt en bedenk het zo, alle kleine beetjes helpen!

De 7 voordelen van koud douchen

Hier de 7 voordelen van een koude douche op een rijtje.

1. Het laat je haar glazen

Je haren wassen met koud water, of er gewoon koud water over heen laten stromen, zorgt ervoor dat je meer natuurlijke glans in je haar krijgt. Je haar gaat meer glanzen, doordat het koude water de uitdroging voorkomt en dat betekend dus ook minder vaak naar de kapper. Ook als je vaak last van roos hebt, of last hebt van haaruitval biedt koud douchen voordelen, het verhelpt en voorkomt dit namelijk.

2. Koud douchen is beter voor je huid

Koud douchen is ook voor de huid erg goed, het maakt het elastischer en steviger. Hierdoor heb je minder kans om op een jongere leeftijd rimpels te krijgen. Dit wil natuurlijk niemand hebben, want iedereen wil een jeugdige huid behouden toch? Ik heb altijd geleerd, jong geleerd is oud gedaan, ik maak me nu nog geen zorgen om rimpels, maar hoe vroeger ik er een gewoonte van maak om regelmatig koud te douchen, hoe beter het is voor je. Een nieuwe gewoonte aanleren gaat op een jonge leeftijd nou eenmaal makkelijker dan op een oudere leeftijd.

Lees ook: Gezichtsbehandeling bij Image Skincare Haarlem

3. Het voorkomt spataderen

Als ik een ding nu echt niet wil, zijn dat spataderen die in je benen komen. Bij mij in de familie is dit nogal een groot probleem en die blauwe draden door je benen vind ik nu alles behalve mooi. Het koude water zorgt ervoor dat de circulatie van het bloed beter wordt en hiermee worden de bloedvaten verkleind, dit heeft als voordeel dat ook de spataders zullen verminderen of voorkomen zullen worden. Mocht je hier last van hebben, zou ik je zeker aanraden om koud te douchen, lijkt me de goedkoopste en minst pijnlijke oplossing.

Koud douchen
Bron: Unsplash

4. Het maakt je lichaam wakker

Dit is vooral aan te raden als je een ochtend doucher bent. Het wordt aanbevolen om de ochtend te beginnen met een koude douche om zo je lichaam wakker te maken en de vermoeidheid uit je te nemen. Als je vroeg op moet staan is dit wellicht een fijne tip, want iedereen ziet vermoeidheid en je ziet er niet mooier uit met die wallen onder je ogen en een grauw gezicht.

5. Het helpt je met slapen

Ook een koude douche in de avond heeft voordelen, zo helpt het je met in slaap komen. Je lichaam zou ontspannen van het koude water en dat zorgt ervoor dat je makkelijker in slaap komt. Ik ben zelf een echte avond doucher en ik kan je vertellen dat als ik koud heb gedoucht ik altijd heerlijk en snel slaap, misschien is dit de reden dus wel. Wellicht de moeite waard om te proberen als je niet zo moeilijk in slaap komt.

6. Koud douchen bevorderd gewichtsverlies

Strak de zomer in, eindelijk die mooie zichtbare buikspieren, willen we dat niet allemaal? Nou ik wel, maar dat heb ik vast al gelezen in mijn fit goals posts. Een mens bestaat uit twee soorten vetten, wit vet, beter bekend als het buikvet wat zij zien als vet wat je dik maakt en bruin vet, het goede vet wat ons lichaam warm houdt en het witte vet probeert te verminderen. Door houdt te douchen activeer je het bruine vet en die zal dan het witte vet te verminderen, dit leidt tot gewichtsverlies.

Lees ook: Krachttraining, hoe werkt het nu eigenlijk?

7. Het bevorderd je stemming en verminderd stress

Een lach op het gezicht is altijd de mooiste make-up die een vrouw kan dragen. Door koud te douchen zou je stemming beter worden en zal je dus meer lachen, wat dus goed is voor je. Daarnaast vermindert het stress, depressies en negatieve emoties. Dit komt omdat het koude water een effect heeft op de hersenen dat zorgt voor een vermindering van slechte emoties.

En ben jij al overtuigd of je koud moet douchen?

5 1 stem
Artikelbeoordeling
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x