Helaas is niet iedere klant een droom klant. Sommige betalen hun rekeningen nou eenmaal niet. Dat is lastig en enorm ergerend, want jij hebt je stinkende best gedaan voor deze klant. Hoe deal je nu met een klant die echt niet betaald?

Helaas heb ik ook zulke klanten meegemaakt. Ik zou een bedrag ontvangen in ruil voor een blog post en 4 foto’s op Instagram. Helaas bleef ik dit bedrag maar niet ontvangen, wat ik heb gedaan om vooralsnog mijn geld te krijgen deel ik in deze blog. Zo weet jij ook wat je kan doen in een dergelijke situatie.
Herinneringen sturen
Een van de manieren om te zorgen dat je een betaling ontvangt na het verzenden van je factuur is het verzenden van een herinnering. Je hoeft natuurlijk niet direct van het slechte uit te gaan indien een klant niet betaald. Wie weet is de klant het vergeten of heeft hij/zij je mailtje gewoon over het hoofd gezien.
Mijn facturen hebben een betalingstermijn van 14 dagen, dit betekend dat ik op dag 15 een herinnering stuur. Je kan hierbij vermelden dat als de betaling uitblijft je de wettelijke rente in rekening zal brengen.
Aanmaning sturen
Indien de betaling na het verzenden van de herinnering nog steeds uitblijft kan je een aanmaning sturen. Een aanmaning is een formele brief, indien je aanmaning gericht is aan consumenten dien je eerst een kosteloze aanmaning te sturen. Indien het gaat om een bedrijf, dan mag je de voorwaarden uit jouw algemene voorwaarden pakken.
Inhoud van de aanmaning:
- Verwijzing naar de levering en hoe jij ervoor hebt gezorgd om de betaling te ontvangen
- Een betalingstermijn van 14 dagen
- Melding van de incassokosten en juridische stappen als de betaling uitblijft
Tip: Stuur de brief altijd aangetekend per post, zo heb je juridisch dekkend bewijs dat de brief echt is aangekomen.
Klant die écht niet betaald
Betaald de klant echt niet ondanks al je pogingen? Dat is vervelend en je kan nu overgaan op juridische stappen, zo kan je een deurwaarder inhuren of een incassobureau inschakelen zodat zij je kunnen helpen. Daarnaast is het ook mogelijk om faillissement van een klant aan te vragen. Dit kan via een advocaat en als jij nog 1 andere schuldeiser kent, dan kan de klant al failliet verklaard worden.
Lees ook: Amé Derks – jongste advocaat van Nederland | Ambitieuze meiden
Helaas ben ik voor de eerder genoemde klant over moeten gaan tot het uitbesteden bij een externe partij. Hierbij heb ik voor een incasso advocaat gekozen. Het voordeel hiervan is dat zij advocaat zijn en daarmee meer bereiken dan een bedrijf wat enkel een incasso bureau is en niet zelf tot een rechtszaak door kan gaan. Ik heb uiteindelijk mijn bedrag ontvangen, betreffende weigerde wel de incassokosten te betalen. Wegens de geringe hoogte van deze kosten hebben wij het niet tot een rechtszaak laten komen.
Heb jij wel eens een te maken gehad met een klant die niet wilde betalen?