Verhalen van anderen kunnen mij heel erg inspireren. Zo ook het verhaal van Amé, de jongste advocaat van Nederland. Dat word je niet zomaar, toch kwam ze hier per toeval achter na ze erop was gewezen.


Amé Derks, de jongste advocaat van Nederland
Foto genomen door: Harald Lakerveld

Amé Derks is 32 jaar oud en een geboren en getogen Woerdenaar. Momenteel woont ze samen met haar vriend Robin in het mooie Amsterdam. Al vanaf 2009 is Amé werkzaam als advocaat en mediator op het gebied van personen- en familierecht. Ze is voornamelijk bezig met (echt)scheidingen en aanverwante zaken. Dit doet ze bij Derks advocaten en adviseurs in Woerden. Een echt familiebedrijf waar ook haar ouders werken.

Zo werd Amé de jongste advocaat van Nederland

Na de basisschool ging Amé naar het gymnasium toe. Ze kon goed leren, maar toch liep ze vast. Op dat moment kreeg ze de kans om de laatste twee jaar VWO in één jaar te doen op een particuliere school, STEBO (nu: Winford) in Utrecht. Dit zorgde ervoor dat de motivatie terugkwam en ze versneld haar middelbare schooldiploma behaalde.

Amé wilde altijd al advocaat worden en begon daarom al op haar 17e aan Utrecht Law College aan de Universiteit van Utrecht. Dit is een kleinschalige honoursopleiding voor de Bachelor rechten. Om aan deze opleiding deel te kunnen nemen moest ze solliciteren en ze werd aangenomen. Drie jaar lang heeft ze met veel gemotiveerde en inspirerende medestudenten gestudeerd. Na het behalen van haar bachelor was het voor haar vanzelfsprekend om in Utrecht ook haar Master te doen. Dit werd strafrecht en ronde ze na een jaar af.

Ze was op het moment dat ze haar Bachelor en Master afrondde 21 jaar. Ze heeft serieus overwogen om eerst wat anders te doen, zoals bij politie, toch kon ze de verleiding van de advocatuur niet weerstaan. Hoewel ze jong was, beschikte ze over de juiste diploma’s. Precies op dat moment kwam er op het kantoor van haar vader een praktijk vrij en dat zorgde ervoor dat ze op haar 21e beëdigd werd. Ze was de jongste advocaat van Nederland geworden, maar dat werd haar pas bekend op het moment dat ze erop werd geattendeerd.

Lees ook: Patrycja kwam van Polen naar Amsterdam | Ambitieuze meiden

Waarom wilde Amé advocaat worden?

“Deze vraag krijg ik vaker en vind ik gek genoeg lastig te beantwoorden”

Amé Derks

Ze wist niet beter dan ze advocaat wilde worden. Vanaf haar vierde riep ze het al tegen haar ouders. Wat het precies inhield zal ze op dat moment vast niet geweten hebben. Toch kon niemand haar op een andere gedachte brengen. Ze hield haar spreekbeurten over het vak en ze las alles wat over de advocatuur ging. Mensen denken dat haar ouders haar gepusht hebben, maar het tegendeel is eigenlijk juist. Zo is haar zusje niet de advocatuur ingegaan, maar is zij orthopedagoog.

Achteraf gezien sprak het haar aan om voor mensen op te komen en te helpen bij de problemen die zij hadden. Als advocaat ben je een belangenbehartiger en moet je mensen adviseren en bijstaan in lastige situaties. Ondertussen heeft Amé zich gespecialiseerd in het personen- en familierecht en heeft ze ervaren dat je echt van betekenis kunt zijn voor mensen die in een scheidingssituatie terecht zijn gekomen.

Dit is het aller allerleukste aan de advocatuur volgens Amé

Het maken van een wezenlijk verschil voor de cliënt vindt Amé het allerleukste. Dit kan ze zowel doen als advocaat en als mediator. Zo biedt ze een oplossing waardoor de cliënt weer verder kan. Dat heeft haar echte genoegdoening. Ook het procederen vindt ze erg leuk, voor de cliënten is dit anders en het is ook haar taak om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Toch is het altijd weer een uitdaging om de juiste juridische argumenten te verzamelen en deze zo op papier te krijgen dat je de rechter mee kunt krijgen in het standpunt van je cliënt.

Lees ook: Hekel aan boekhouding naar eigen boekhoudbedrijf | Nikkie den Dekker

Hier is de jongste advocaat van Nederland het meest trots op

Amé is het meest trots op het feit dat zij zich volledig heeft gespecialiseerd binnen het personen- en familierecht. Ze kon aan de slag binnen een familiekantoor, werd onder andere door haar vader opgeleid, toch heeft ze haar specialisatie zelf moeten doen zonder directe kantoorgenoten die werkzaam waren binnen dit gebied. De afgelopen drie jaar heeft ze naast haar werk en haar andere activiteiten de specialisatieopleiding van de vFAS (Vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators) gevolgd. Hier heeft ze veel geleerd op juridisch gebied en heeft ze mede dankzij de mediationopleiding veel geleerd over zichzelf. Onlangs slaagde ze cum laude voor deze opleiding en dat voelde als een beloning voor de ontwikkelingen die ze doorgemaakt had.

De toekomst

Hier denkt Amé niet zoveel over na, ze leeft onder het motto “Ik zie wel wat er op mijn pad komt”. Het personen- en familierecht biedt haar dagelijks weer voldoende uitdaging en ze heeft het voorlopig erg naar haar zin. Zelfontwikkeling blijft ze wel erg belangrijk vinden.

Als je niet de ambitie hebt om de beste te worden in wat je doet, zul je dat immers ook nooit bereiken.

Amé Derks

Heb jij een inspirerend en ambitieus verhaal om te delen? Stuur me dan een mailtje op info@www.ambitiemma.com en wie weet verschijnt jouw verhaal hier wel.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x