Wist je dat het bijhouden van je werkuren als IB-ondernemer echt van belang is? De Belastingdienst verschaft een aftrekpost bij je inkomstenbelastingaangifte indien jij aan twee voorwaarden kan voldoen. Aftrekposten zorgen ervoor dat de belastbare winst omlaag gaat, waardoor je minder belasting verschuldigd bent.


De ervaring leert dat veel ondernemers niet weten wat het belang is van het bijhouden van hun werkuren. Afspraken worden netjes in de agenda genoteerd, maar hoelang ze daadwerkelijk op een dag aan het werk zijn en wat ze dan doen, dat wordt vaak niet vastgelegd. Na het lezen van dit artikel weet ik zeker dat jij nu je stinkende best gaat doen om die uren vast te leggen.

Hierom moet je als ib-ondernemer je werkuren bijhouden!

Als jij als ib-ondernemer kan voldoen aan het urencriterium, dan krijg jij een aftrekpost als cadeautje. De Belastingdienst heeft hier twee voorwaarden aan gekoppeld.

Lees ook: 4 tips om voordelig je eigen boekhouding te doen

Het urencriterium:

  1. Per kalenderjaar moet je 1.225 uur werken in je onderneming. Dit geldt voor het gehele jaar, indien jij halverwege het jaar bent gestart met je onderneming zal je dus ook 1.225 uur moeten maken.
  2. Je moet meer dan 50% van je totale arbeidstijd besteden aan je onderneming. Indien je naast je onderneming nog ergens in loondienst bent, is het handig om hier rekening mee te houden. Indien jouw onderneming nog geen 5 jaar bestaat, hoef je niet aan de tweede eis te voldoen!

Lees ook: Geldt de kleine ondernemingsregeling (KOR) voor mij?

Zelfstandigenaftrek

Indien je voldoet aan het urencriterium en de AOW-leeftijd nog niet hebt behaald aan het begin van het kalenderjaar, dan heb je recht op de zelfstandigenaftrek. Deze aftrek wordt van de winst afgetrokken en voor je belastingaangifte 2019 bedraagt deze €7.280. De aftrekpost kan nooit meer bedragen dan de winst is, dus als jouw winst over 2019 lager is geweest dan €7.280 mag jij het bedrag van de winst enkel in aftrek brengen.

Startersaftrek

Ben jij net met je onderneming gestart? Gefeliciteerd! Omdat beginnende ondernemers nog niet heel veel winst behalen, hebben zij recht op een verhoging van de zelfstandigenaftrek van €2.123. Het is van belang dat je aan het urencriterium voldoet, je aan het begin van het jaar de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt, je de aftrekpost nog niet drie keer hebt gebruikt en je de afgelopen vijf jaar minimaal één jaar geen onderneming hebt gehad.

Uren bijhouden met de Purpuz planner

Vorig jaar ontdekte ik de Purpuz planner, echt een ideale planner om je dag in te delen. Dit jaar schrijf ik in de Purpuz planner mijn urenadministratie. Elk uur dat ik aan mijn onderneming heb besteed neem ik hierin op en dat werkt zo fijn.

Hulp nodig met je belastingaangiften? Neem dan snel een kijkje op de website van Emma’s Tax Law.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x