Beleggen in tijden van een economische crisis brengt vele risico’s met zich mee en dat moet je maar net durven. Op je spaarrekening hoef je geld ook niet te laten staan, want het levert helemaal niks meer op. Maar wist je al dat je ook gezond geld, zoals goud, kan sparen?
Wat is gezond geld?
Goud wordt ook wel gezond geld genoemd. Dit komt omdat het het geld is van de vrije markt met de beste eigenschappen om welvaart te behouden. Daarnaast behoudt het altijd zijn waarde, crisis of niet. Dit is met andere financiële middelen wel anders. Toen we net de lockdown in gingen daalden de aandelenkoersen aanzienlijk.
Beleggen in goud brengt volgens Beste Bank weinig risico met zich mee en dat is de reden dat De Nederlandse Bank (DNB) hier veel van in de kluis heeft, maar liefst 600 ton, in Nederland ligt ruim 6 miljard euro. De rest ligt in andere landen opgeslagen. DNB ziet het als het vertrouwensanker voor financiële zekerheid.
5 voordelen van beleggen in goud
- De prijs stijgt door schaarste;
- In een tegenzittende economie blijft de prijs stabiel;
- Je behaalt een hoog rendement;
- Bij grote inflatie een goede belegging; en
- Verkleint het beleggingsrisico.
Lees ook: Slapend geld verdienen doe je zo (+ gratis geld) | Financiën
5 nadelen van beleggen in goud
- Als je het in bezit hebt, brengt het niks op;
- Het heeft zijn topprijs al gehad;
- De prijs is volatiel;
- Als de rente bij banken stijgt, daalt de prijs; en
- Het creëert geen passief inkomen.
4 manieren om in goud te beleggen
Goud kopen is momenteel door de coronacrisis een goede beslissing. In politiek onrustige of financieel onzekere tijden kijken beleggers naar de mogelijkheden van goud kopen en opslaan.
1. Beleggen in fysiek goud
Bij GoldRepublic kan je voordelig goud kopen en laten opslaan in een beveiligde kluis. Vanaf 1 gram (koers: ± 52 euro) kan je het daar al kopen. Zij zijn in Nederland de eerste en enige partij – in zijn soort – die werkt onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten bij het aanbieden van fysiek edelmetaal als beleggingsproduct.
Bij Holland Gold kan je voordelig goud kopen om in de kluis thuis te kunnen bewaren. Het grootste risico wat je hier loopt is dat de beveiliging stukken minder is dan bij een externe kluis. Het risico op diefstal is daarom groter als je het thuis opbergt.
2. Het kopen van juwelen
Een andere manier om in fysiek goud te beleggen is door het kopen van juwelen. Juwelen worden gemaakt van edelmetalen en edelstenen en zullen daardoor uit materialen bestaan die schaars zijn, waardoor de waarde zal stijgen in verloop van tijd. Juwelen bestaan vaak niet volledig uit zuivere edelmetalen, omdat dit te zacht is en daardoor niet geschikt is om te dragen.
3. Beleggen in de ETF index-tracker
Een alternatief voor beleggen in fysiek goud is beleggen via de ETF index, ook wel de beurs genoemd. Voor particulieren kan een ETF een goed alternatief zijn, zeker indien je geen tonnen te besteden hebt om uit te geven aan baren of munten. De kosten van de beurs liggen ook lager, omdat je niet hoeft te betalen voor de opslag. Je kan beleggen in ETF’s via DeGiro, maar ook bij verschillende pakketten van Robeco heb je standaard goud ETF’s in je portefeuille.
4. Beleggen in een goudmijn
De laatste manier is beleggen in een goudmijn. Echter, dit is heel erg speculatief. Dat komt omdat het goud eerder op kan raken dan men van tevoren denkt. Indien dit het geval is, ben je al je geld kwijt. Ik ken meerdere mensen waarbij dit gebeurd is en zou het om deze reden ook nooit aanraden bij anderen om op deze manier te beleggen.
Mijn beleggingen in goud
Zelf beleg ik door middel van aandelenfondsen van Robeco (onbewust) in goud. In veel van deze fondsen zit het om de risico’s te beperken voor de klanten. Hoewel een goudkluis mij tof in de oren klinkt denk ik toch dat dit niet voor mij is weggelegd.
Beleg jij (onbewust) al in goud? Vertel het hieronder in de reacties!