Lekker een dagje naar de sauna om heerlijk te kunnen ontspannen. Samen met mijn moeder doe ik dit regelmatig en mijn favoriete periode is na een toetsweek. Even gewoon weer ontspannen, iets waar ik heel slecht in ben, maar wat me in de sauna wel prima lukt.

Je gedachten op nul, totale zen, heerlijk. De sauna heeft echter meer voordelen dan alleen relaxen. Waarom is die sauna nou zo goed voor je?

1.Het is goed voor ontspanning en antistress

We krijgen veel op ons bordje, een leven zonder stress zit er bijna niet meer in. Het is een kwestie van dit zelf doorhebben en er wat aan doen. De sauna biedt hier een prima oplossing toe. Een dag zonder mobiel, ja, die mag je echt niet mee naar binnen nemen. Een beetje luieren, boekjes lezen, zweten, kopjes thee drinken, lekker lunchen of dineren. Kortom, het is een dag zonder zorgen en van de buitenwereld krijg je nauwelijks iets mee.

Gelukkig zijn er ook onderzoeken die dit bevestigen. Zo is er uit een Zweeds onderzoek gebleken dat het serotonine gehalte in het bloed stijgt als je regelmatig de sauna bezoekt. Serotonine is een stof die het lichaam aanmaakt die ervoor zorgt dat je je vrolijk en relaxed voelt.

Wetenschappers aan de Oklahoma State University kwamen ook tot de conclusie dat de sauna daadwerkelijk een ontspannend effect heeft. Zij onderzochten het door middel van mensen in groepstherapie, de proefpersonen die een saunabezoek combineerde met de therapie waren een stuk stressbestendiger, relaxter en voldaan dan mensen die alleen voor de therapie gingen.

Lees ook: 7 Schoonheidsvoordelen van koud douchen

2. De sauna boost je gezondheid

De sauna kan helpen met het boosten van je gezondheid. Zo is uit onderzoek van de universiteitskliniek Charité in Berlijn gebleken dat de sauna het immuunsysteem verbetert en de bloedsomloop stimuleert en stabiliseert. In en sauna is het erg heet en het lichaam reageert daar heftig op, op het moment dat je je daarna afkoelt in het ijskoude water gaat je lichaam antistoffen aanmaken. Als je vaak naar de sauna gaat, zou je minder verkouden moeten worden.

Uit een onderzoek van de Universiteit van Rurku in Finland bleek dat mensen die een half jaar lang tweemaal per week naar de sauna gaan 30 procent minder last hebben van een verkoudheid dan mensen die nooit naar de sauna gaan.

Als je vaak sport dan ben je vast wel bekend met spierpijn. Een infraroodsauna zou de oplossing kunnen zijn. In het Medisch Spectrum Twente werd een onderzoek gedaan naar de infraroodsauna en het bleek dat dit daadwerkelijk een positief effect heeft op het lichaam. Naast spierpijn kan het rugklachten verminderen. De straling dringt je huid diep binnen, waardoor de warmte veel plekken van je lichaam bereikt. Dit heeft een positief effect op de doorbloeding en het laat de huid ontspannen.

3.Je huid wordt diep gereinigd uit zichzelf

De hitte in de sauna zorgt ervoor dat je lijf gaat reageren. Zo begin je lekker te zweten om af te kolen. De poriën zullen door de hoge temperatuur openen en de bloedvaten verwijden zich. Je huid kan zich op deze manier makkelijk reinigen. Zo raak je naast vocht, ook overtollig talg en ander vuil uit. Zo is uit een onderzoek van dr. Doreen Kowatzki gebleken dat het de beschermlaag van de huid versterkt en de hoornlaag hydrateert. Ook worden vochttekorten en verstoorde PH-waardes hersteld. Hier blijkt ook, hoe vaker je gaat, hoe meer voordeel je ervan hebt.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x