Op deze manier wordt geld sparen een eitje

De ene is er goed in, de ander heeft een gat in zijn hand. Geld sparen lijkt niet voor iedereen weggelegd. Toch weet ik 100% zeker dat iedereen kan sparen. Toen ik nog thuis bij mijn ouders woonde ging sparen mij heel makkelijk af. Ik had weinig uitgaven en voor een student een prima inkomen. Maar toen trok ik bij mijn vriend in en ja dan verranderd er wel het een en ander qua uitgave patroon. Ineens moest ik huur en boodschappen betalen en daalde mijn spaarrekening als een gek. Tijd voor een nieuw systeem dacht ik toe. Ik dook in mijn financiën en onderzocht hoe ik weer maandelijks kon gaan sparen en nu gaat het super goed. Dat succes deel ik graag met je.

Sparen aan het einde van de maand

Een van de meest gebruikte manieren om te sparen is het geld wat je aan het einde van de maand overhoudt opzij te zetten. Super leuk, maar geld overhouden aan het einde van de maand blijkt niet zo heel eenvoudig te zijn. Als dat geld eenmaal op je betaalrekening staat dan is het er ook zo weer af en daarnaast ken je de uitspraak “aan het einde van mijn salaris houd ik altijd een stukje maand over”. Deze zin laat maar weer blijken hoe moeilijk het is om te sparen aan het einde van de maand. Om deze reden zou ik die spaartaktiek zelf ook niet heel snel gebruiken.

Sparen aan het begin van de maand

Als sparen aan het einde van de maand zo moeilijk is, laten we dan eens kijken naar sparen aan het begin van de maand. Hierbij is het doel dat je het geld opzij zet op een spaarrekening op het moment dat je jouw salaris ontvangt. Super handig, want dan voorkom je dus het probleem dat er geen geld meer over is om opzij te zetten. 

Maarja, hoe bepaal je dan hoeveel geld je opzij moet gaan zetten? Nou eigenlijk is dat best simpel, alleen is het wel van belang dat je jouw financiële gegevens op een rijtje hebt. Aan de hand van de volgende stappen wordt dat helemaal duidelijk voor je.

Lees ook: Financieel onafhankelijk worden van je vent doe je zo!

Stap 1: Inzicht in je financiën

Het is van belang dat je weet wat je inkomen en kosten elke maand zijn. Veel bankapps maken een overzicht waar jij je geld aan uitgeeft. Indien jouw bank dat niet doet, download dan de app “Grip” een app van de ABN Amro waar je jouw overzicht heel eenvoudig per maand kunt maken.

Zorg ervoor dat de app echt helemaal is bijgewerkt, in het begin kan dit even wat tijd kosten. Maar doe dit! Financieel inzicht is namelijk super belangrijk om te hebben. Zelf zit ik bij de ABN Amro, dus Grip is de app die ik zelf gebruik voor dit inzicht. Hier zie je heel makkelijk wat de inkomsten en uitgaven zijn in een bepaalde periode. Deze periode kan je helemaal zo instellen dat het aansluit op de dag dat jouw salaris wordt uitbetaald.

Als het goed is, heb je nu al wat meer inzicht in jouw financiële situatie.

Stap 2: Analyseren

Deze stap klinkt wat suffer, maar is wel belangrijk, want als jij niet goed kijkt wat er nu met je geld gebeurt, dan lukt het ook nooit om geld te gaan sparen. Nee je hoeft niet direct volledig met budgetten te gaan werken, op een houtje te bijten etc. Nee, dat haan we niet doen, we gaan vooral kijken waar je geld heen gaat en je gaat kijken waarop je kan besparen.

Bijvoorbeeld abonementen waar je helemaal niks mee doet, super zonde van je geld. Door het inzicht in je financiën komt dan nu goed naar voren. Maar ook de kosten van Thuisbezorgd. Dit was voor mijzelf een hele eyeopener toen ik mijn financiën onder de loop nam. En dat heb ik goed terug weten te dringen zonder dat ik er iets van mis. Ik eet nog steeds onwijs lekker, alleen een stukje minder duur.

Ga voor jezelf naar waar je geld aan uitgeeft wat hopeloos zonde is en pak die dingen aan. Verder hoef je van mij niet te bezuigen, tenzij je het zelf natuurlijk graag wilt. Het grote belang hierbij is dat je het rustig aan doet. Neem kleine stapjes, want als jij in een keer amper nog geld uit gaat geven dan houd je het niet vol. En dan spaar je uiteindelijk nog helemaal niks.

Stap 3: Bereken het gat

Dan zijn we bij stap 3 aangekomen. Hier ga je het gat berekenen. Je weet je inkomsten en je weet welke uitgaven je hebt, als het goed is zit hier tussen een verschil. Al helemaal als je net kosten hebt gevonden die eigenlijk zonde zijn. Ik hoop nu ook dat het een positief verschil is, alszijnde dat je geld over houdt. Als het een negatief verschil is, dan moet je bij stap 2 nog even wat harder je best gaan oden om kosten te vinden waarop je kan besparen. 

Als het gat positief is, dan weet je ook direct welk bedrag je kan gaan sparen per maand. Begin klein en begin met dit bedrag. Dit gat kan vanzelf groter worden naar mate je langer in je financiën duikt.

Stap 4: Vergroot het gat

Als het allemaal super goed gaat en het geld zonder moeite op je spaarrekening blijft staan, dan is het tijd om het gat te vergroten. Dit kan op 2 manieren CB en MMM. CB staat voor Cut Back, of ook wel bespaar je kosten. MMM staat voor Make More Money, ook wel vergroot je inkomsten.

CB doe je heel eenvoudig door terug te gaan naar stap 2 en te kijken waar je geld kan besparen. Wellicht geef je onnodig veel geld uit aan bepaalde zaken en voel je ruimte voor verbetering. Good for you! Lekker doen. Maar onthoud, maak het niet te groot in een keer. Het moet leuk blijven, anders houd je het nooit vol.

MMM is wellicht wat lastiger, maak het is ook mogelijk. Vraag je baas om een loonsverhoging, neem een side hustle, kijk hoe je meer geld uit je onderneming kan halen of verkoop je overbodige spullen op verkoopplatformen. Er zijn heel veel manieren om meer geld te verdienen. Later zal ik hier meer over delen in een blog.

Lees ook: 3 manieren om meer inkomsten te genereren via affiliate marketing

Voor mij is dit de ideale manier om makkelijk en ongemerkt geld te kunnen sparen. Ik weet zeker dat het jou ook gaat lukken als je deze stappen gaat volgen. Voor nu ben ik wel benieuwd, ben jij goed in geld sparen? Laat het me weten in de reacties!

5 1 stem
Artikelbeoordeling
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x