Financieel onafhankelijk worden van je vent doe je zo!

Veel vrouwen zijn financieel afhankelijk van hun man. Dat is zonde, want wij vrouwen zijn zoveel sterker en kunnen zoveel bereiken. Helaas komt dit er niet in alle gevallen even goed uit. In dit artikel wil ik je daarom een paar tips meegeven hoe jij ervoor kan zorgen dat je financieel onafhankelijk kan worden en op die manier een echte selfmade woman te worden.

Financiële afhankelijkheid van vrouwen door de jaren heen

Vroeger was het heel normaal financieel afhankelijk te zijn van een man. In het traditionele gezin werkte de man en de vrouw deed alles thuis. Maar tijden veranderen en rondkomen van één salaris werd niet meer mogelijk. Zo kwam de overheid in de jaren ’80 en ’90 ook in actie om te zorgen dat jonge vrouwen zouden streven naar financiële onafhankelijkheid van de hoofdkostwinner (de man). In 1989 werd daartoe de slogan “een slimme meid is op haar toekomst voorbereid”. 30 jaar later lijkt het doel bereikt. In 1990 was slechts 25% van de vrouwen financieel onafhankelijk en in 2018 stond dit al op 65%.


De slogan is vervolgens vertaald in een boek. Een survival gids voor de ambitieuze vrouw. Zelf ben ik niet bekend met het boek, kwam hem net per toeval tegen. Maar dit boek zou het handboek zijn voor de vrouw die net klaar is met een hbo of universitaire studie en die in de mannelijke zakenwereld terecht komt. Het boek heeft mijn interesse wel gewekt.

Who run the world? Girls!

Wist je dat er wereldwijd slechts 88 vrouwelijke miljardairs zijn? De meeste zijn afkomstig uit China en de Verenigde Staten. Je hebt dus relatief weinig concurrentie, alleen het is best moeilijk om vanaf 0 daar te komen. Deze power vrouwen hebben duidelijk bewezen dat wij in veel meer kunnen dan enkel poetsen. En wellicht word jij morgen niet wakker met een miljard euro op je rekening. Ik ook niet, ook niet met een miljoen, maar dat maakt niet uit. Wij vrouwen kunnen genoeg en het begin allemaal met gewoon doen. Zo simpel is het, het is geen hogere wiskunde om financieel onafhankelijk te worden van je vent.

En het moment om te beginnen met het opbouwen van een financieel onafhankelijk leven is nu. Niet op het moment dat je vent de koffers pakt om bij je weg te gaan, want dan is het al veel te laat. Het moment is nu, nu terwijl jij dit leest. En om dat te kunnen bereiken heb ik voor jou een paar tips verzameld. Tips zodat jij kunt werken aan de selfmade woman die jij zult worden. Op het begin zullen mensen waarom WAAROM? Later willen ze weten HOE!

Tip 1: Werk voor je eigen centen

Door op je luie reed te gaan zitten veranderd er natuurlijk niks en blijf je financieel afhankelijk van je vent. De eerste stap is daarom niet voor niks om direct in actie te komen en te werken voor je centen. Geld verdienen kan je op heel veel verschillende manieren doen. Je kan natuurlijk gewoon voor een baas gaan werken, maar er is veel meer mogelijk. Verdiep je in hetgeen wat jij leuk vindt. Besef dat je niet elke dag een nieuwe job hebt, dus zoek wel echt iets uit wat je voor het langere termijn kan volhouden.

Geld verdienen door het opruimen van je kledingkast en alles op Vinted te verkopen is leuk. Alleen op een gegeven moment heb je dan niks meer om aan te trekken, dus het vinden van een langdurige manier om geld te verdienen is wel aan te raden.

Tip 2: Eigen bankrekening

Het hebben van een eigen bankrekening is toch ook wel erg belangrijk om financieel onafhankelijk te worden. Op het moment dat je financiën in elkaar verstrengelt raken, weet je niet wat van wie is en of je wel echt financieel onafhankelijk bent. Tuurlijk heb je gedeelde rekeningen nodig voor de hypotheek/huur, boodschappen en dergelijke. Maar een rekening die puur voor jou alleen is, is geen overbodige luxe. Met dat geld kan je vervolgens guilty free shoppen, want dat geld is ook echt jouw geld.

Tip 3: Werk aan je persoonlijke ontwikkeling

Uitgeleerd ben je nooit, of je nu man of vrouw bent, oud of jong, je kan altijd nieuwe dingen leren. Dit kan je doen aan de hand van veel verschillende dingen. Zelf ben ik dol op het lezen van boeken omtrent persoonlijke ontwikkeling. Mijn favorieten zijn: You are a badass, Nice girls don’t get the corner office en De edele kunst van not giving a fuck. Dit zijn wel mooie boeken om mee te beginnen als je wilt starten met persoonlijke ontwikkeling.

Ook in financieel opzicht kan je je ontwikkelen en dat doe ik zelf door middel van beleggen. Dat avontuur lees je hier.

Tip 4: Verzamel mensen met een gelijke mindset

Voor ik ondernemer werd was ik zoveel minder bezig met zaken waar ik me nu mee bezig houdt. De mensen om mij heen begrepen daardoor ook niet waar ik me mee bezig hield. Niks mis mee, maar dat geeft wel aan dat het tijd is om opzoek te gaan naar mensen die wel jouw nieuwe mindset delen. Zoals, ik meen, Celine Charlotte in een podcast zei “omring jezelf altijd met mensen die een level hoger zitten, zodat je weet waar je heen kunt werken”. Op die manier zal je altijd opzoek moeten blijven gaan naar mensen met een dergelijke mindset.

Maar goed nieuws, op Instagram zijn zo veel leuke mensen te vinden die jou kunnen inspireren met hun mindset. Daarom is het internet zo’n prachtig medium, iedereen kan er op delen wat die wilt. En zo raak jij gratis geïnspireerd door deze mensen.

Tip 5: Geloof in jezelf en financieel onafhankelijk zijn komt dan wel

Rome is niet in een dag gebouwd. Ken je dat spreekwoord? Soms kan ik hem uitkotsen, maar hij is zo waar. Als jij vandaag begint met stappen maken zal je morgen geen resultaat niet. Zo makkelijk en snel gaat het allemaal niet. In de loop van de jaren heb ik ondervonden dat deze quote altijd opgaat “waar een wil is, is een weg”. En die weg hoeft helemaal niet in een rechte lijn te gaan. Zo gaat het bij mij vaak ook helemaal niet. Maar beloof me dat je in jezelf gelooft. Dat je stopt met negatieve en beperkende gedachten rondom geld en alles in je leven. Laat het los en geef het ruimte voor positiviteit en dat zal worden beloond.

Dit is ook weer een stukje mindset dus. Want mindset is de sleutel tot succes.

Ben ik financieel onafhankelijk?

Ik kan doen wat ik wil, maar ik blijf een student die niet onbeperkt kan werken. Dat papiertje moet ik op een manier binnen halen he?! Daarnaast is mijn blog een hobby met een leuk zakcentje. Met mijn eigen bedrijf heb ik er wel voor gezorgd dat ik er financieel stukken beter voorsta, waardoor mijn afhankelijkheid ook steeds minder wordt. Maar zonder mijn vriend zijn inkomen had ik geen dak boven mijn hoofd. Zonder de bijdragen van mijn ouders betreffende zorgkosten en studiekosten zou het ook al lastiger worden.

Ben ik financieel onafhankelijk? Nee, maar ik kom wel op een goede manier rond, waarbij ik mij onafhankelijk voel. Ik heb eigen spaarrekeningen met geld, ik kan doen wat ik wil en heb het zeker voor een student meer dan goed voor elkaar.

Ben jij al financieel onafhankelijk van een partner, je ouders of de overheid?

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x