Janine heeft een duurzaam kledinglabel opgericht

Ik vind het super leuk om tips en tricks van succesvolle ondernemers te horen en ik deel ze ook graag met jou. Geen beroemdheden of mensen die al een gespreiden bedje hebben gekregen. Ik kies ondernemers die het wiel zelf mochten uitvinden en hun inspirerende verhaal willen delen met ons. Zoals Janine. Lees hier haar verhaal.

Wie ben jij?

Ik ben Janine en woon samen met mijn man in Utrecht mijn lievelingsstad! Kleine merken met een authentiek verhaal zijn iets waar je mij blij mee kan maken. Of mensen tegenkomen die de mooiste dingen maken dat vind ik geweldig. Verder houd ik van gezelligheid en kan uren kletsen. Eerlijke handel is een onderwerp waar ik niet over uitgepraat raak. Dit onderwerp raakt me en ben vorig jaar met Common & Sense gestart, een duurzaam kledinglabel.

Hoe ben je op het idee gekomen om je te verdiepen in duurzame kleding?

Zoals ik al eerder benoemde is eerlijke handel een onderwerp dat me bezig houdt. In mijn studie Rurale Ontwikkeling & Innovatie kreeg ik te maken met deze onderwerpen. Naast eerlijke handel  ook fair trade en duurzaamheid. Er kwamen andere dingen op mijn pad waardoor ik uiteindelijk niks met deze studie heb gedaan. Alleen de liefde voor deze thema’s bleef. Uiteindelijk heb ik gehoor gegeven en wilde ik iets doen aan de eerlijke handel. Ik hield van kleding, iedereen draagt kleding en we kunnen wel zeggen dat de kledingindustrie nog geen held is in eerlijke handel… Zo werd het voor mij duidelijk, ik ga een duurzaam kledinglabel starten.

Lees ook: Cornelia is een echte vrachtwagenchauffeur

Wat is je grootste droom om te bereiken als je dit alles hebt uitgestippeld?

Mijn droom is om Common & Sense als volwaardig speler mee te laten doen met alle kledingmerken in Nederland. Het idee dat je door de stad loopt en dan een Common & Sense winkel binnen stapt lijkt me mega gaaf. Maar mijn grootste droom is dat fair trade en duurzaamheid ooit het nieuwe normaal gaat worden. Grote dromen maar ik zeg altijd: “Als je geen dromen hebt ga je ook niet vooruit.”

Als je geen dromen hebt ga je ook niet vooruit

Janine

Wat is de belangrijkste les die jij algaande hebt geleerd?

Waar ik zeker achter ben gekomen is dat het niet makkelijk is om iets te veranderen in de mode-industrie. Het is een zaak van een lange adem. Zo heb ik ooit heel veel tijd gestoken in een traject met een Indiase fabrikant. Toen de proefmodellen binnenkwamen werd ik verre van enthousiast. Alles wat schots en scheef genaaid. Zo veel tijd ergens ingestoken en dan blijkt het een flutproduct te zijn. Dat was een flinke domper. Maar ik zeg altijd niet opgeven en doorgaan. Zo ben ik door gaan zoeken en uiteindelijk is het me gelukt om wel de juiste leveranciers te vinden. Voor mij is de les dus: Heb veel geduld en blijf doorzetten!

Waar hoop je over vijf jaar te staan?

Over vijf jaar hoop ik dat Common & Sense een gezond en goedlopend bedrijf is. Ook hoop ik de collecties steeds verder uit te breiden en vaker te kunnen lanceren. Uiteindelijk lijkt het me gaaf als je een volledige kledingkast kan shoppen bij Common & Sense! En hoe leuk zou het zijn als over vijf jaar de eerste Common & Sense winkel geopend is! 

Lees ook: Stefanie van Pelt opende een seksspeeltjes webshop in april | Ambitieuze meisjes

Welk boek is een aanrader voor alle ambitieuze meisjes die dit lezen?

Een van mijn favoriete boeken is het boek: Verbeter de wereld, begin een bedrijf. In het boek wordt beschreven hoe je met een financieel gezond bedrijf maatschappelijke impact kunt maken. Initiatieven van idealisten worden vaak ondergebracht bij stichtingen en NGO’s. Het boek geeft interessante voorbeelden van zakelijke idealisten die bewijzen dat commercie heus geen vies woord is. Een financieel gezond bedrijf  kan een heel sterk middel  zijn om sociale en duurzame impact te maken. 

Wat is de tip die je aan elk ambitieus meisje wilt meegeven die dit artikel leest?

Wat ik iedereen mee zou willen geven is:  Vecht voor je dromen, dat is écht de moeite waardOok maakt het niet uit hoe je begint, als je maar begint. Dus trek de stoute schoenen aan en ga er gewoon voor. Je kan het! 

Ben jij bezig met duurzame kleding of maakt het je niks uit? Laat het ons weten in de comments!

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x