Steeds vaker zie ik de vraag voorbij komen “waarom moet ik belasting betalen?” Het is maart en dat betekend dat je je belastingaangifte weer mag invullen. Voor de ene leuk, die krijgt geld terug. De ander kan wel janken als die ziet wat hij terug moet betalen.
Je hebt hartstikke hard gewerkt voor je geld. Een vriend(in) komt blij naar je toe want die krijgt veel geld terug en verdiend ook nog eens minder dat jij doet. Toch moet jij betalen en zij niet. Hoe kan dit toch? Er zijn een paar mogelijkheden die ik met je ga bespreken.
Je bent in loondienst bij een bedrijf
Je hebt een baan en verder niks geks, je woont in een huurhuis of bij je ouders. In dit geval is de kans groot dat jouw belasting aangifte uitkomt op 0. De werkgever heeft zijn administratie netjes op orde en heeft het goede bedrag als loonheffing ingehouden.
Elke maand ontvang jij je salaris en elke maand betaald de werkgever keurig de loonheffing aan de belastingdienst. De heffingskortingen worden er vanaf gehaald en het gaat helemaal goed. Je zal nu niks terug krijgen of moeten betalen. Het maakt hierbij echt niet uit wat jouw inkomen is, de belasting is namelijk al betaald.
Indien de administratie een zooitje is, kan het zijn dat je wel bij moet betalen of juist geld terug krijgt. Is dit het geval, bespreek dit dan met je baas om te zorgen dat de administratie weer netjes op orde komt.
Lees ook: Belasting betalen over je blog inkomsten
Je werkt bij meerdere bedrijven
Je hebt een super leuke baan, maar een was om wat voor reden dan ook niet genoeg. Toch besloot je er een tweede baan bij te nemen. Vooraf heb je dit aangegeven en de kortingen staan al netjes uit. De kans is toch groot dat je nu belasting terug dient te betalen. Je werkgever weet immers niet wat je verdient in het totaal en daarom zal je loonheffing te laag zijn. De loonheffing begint in schijf 1 en daardoor betaal je structureel te weinig als het totaal inkomen wel in een hogere schijf valt.
Je hebt winst uit je eenmanszaak, VOF of resultaat uit overige werkzaamheden
Indien je op welke manier dan ook buiten loondienst geld verdiend wat belast is voor de inkomstenbelasting zal je ook moeten betalen. De werkgevers betalen keurig de loonheffing alvast voor jou, maar indien je geen werkgever hebt, dan dien je dit zelf te doen. En dat is tijdens de aangifte. De belasting die je zal moeten betalen is afhankelijk van de winst die je hebt gemaakt. Oplopen doet dit echter wel. Een potje om dit op te vangen is daarom ook wel handig om te hebben. In een volgende blog meer daarover.
En hoezo moet ik dan belasting betalen?
Snap je nog steeds niet waarom jij nu moet bijbetalen? Stuur dan snel een email naar emma@emmastaxlaw.nl en dan kijken wij er samen naar.