Veel bloggers verdienen online wat bij. Hoewel dit een leuk extra zakcentje is, ziet de Belastingdienst dit wel als extra inkomen. Speciaal voor de bloggers die hun blog niet hebben ingeschreven in de kamer van koophandel is dit artikel bedoelt. De belastingdienst ziet dit namelijk ook als inkomen en wilt er daarom belasting over heffen. Hoe jij dit in je belastingaangifte verwerkt leg ik je in deze blog uit.
Ben jij een blogger en niet inschreven bij de KvK ben je alsnog belastingplichtig over het inkomen wat je krijgt uit je blog. Bloggen is voor jou een hobby, waar je af en toe wat leuks mee verdiend. Superleuk, maar deze inkomsten moet je opgeven onder inkomsten uit overige werkzaamheden, ook wel ROW.
Blog opbrengsten
Met je blog kan je op verschillende manieren geld verdienen. Affiliate links waardoor je commissie krijgt als je lezers via jouw link wat bestellen. Gesponsorde blog artikelen door bedrijven. Reviews die jij tegen betaling aanbiedt. Wellicht jouw kennis gestopt in een ebook. En zo zijn er vast nog veel meer voorbeelden, ik ga ervan uit dat jij zelf wel weet hoe dat geld op jouw rekening verschijnt.
Dat geld wat op jouw rekening verschijnt is hier bruto opgekomen. Dit houdt in dat er geen belasting over is betaald. Jouw opdrachtgever doet dat niet voor je, dit zal je dus zelf moeten doen.
Lees ook: Geld vragen voor een samenwerking | Social Media & Bloggen
Blog kosten
Een blog in de lucht houden is niet gratis. Je hebt hostingskosten. Wellicht heb je betaalde plugins of andere betaalde diensten. Maar je hebt andere uitgaven, wellicht heb je uitjes gehad en daardoor reiskosten. Ben je op een betaald netwerkevent geweest of ben je lid van een netwerkgroep. Deze kosten mag je aftrekken.
Belangrijke zaken:
- Alle kosten die 100% zakelijk zijn mag je volledig aftrekken;
- Producten die je zowel zakelijk als privé gebruikt, mag je naar rato aftrekken; en
- Goederen die een waarde hebben boven de €450,- moeten afgeschreven worden, goederen onder de €450,- mogen direct afgetrokken worden.
Blog inkomsten
Je blog inkomsten zijn je opbrengsten min de kosten. Wat eronder aan de streep als getal uitkomt, is de winst of het verlies die jij hebt gemaakt met bloggen. In je belastingaangifte moet je dit opgeven bij Resultaat uit overige werkzaamheden.
Lees ook: In januari had ik minder inkomsten met mijn socials
Blog inkomsten invullen in de inkomstenbelasting aangifte
In dit scherm is het belangrijk dat je opgeeft waar je inkomen uit had. Voor elk jaar is dit scherm gelijk, enkel het jaartal is anders.
Dit is het scherm wat in beeld komt als je “inkomsten uit overig werk” hebt aangeklikt. Je kan ervoor kiezen om alles bij elkaar op te tellen of alles uit te werken per post. De keus in aan jou, de uitkomst is hetzelfde.
Snap jij alles?
Hulp nodig met je belastingaangiften? Neem dan snel een kijkje op de website van Emma’s Tax Law.