De gevolgen van een barterdeal voor de btw en inkomstenbelasting

Een barterdeal is een vorm van een samenwerking die veel ondernemers geld bespaard. Barterdeals kunnen in veel verschillende vormen voorkomen. Vooral in de blogwereld zien wij deze samenwerkingen vaak voorbijkomen. Maar ook andere ondernemers maken er gebruik van om kosten te besparen.

Deze deals zijn leuk en voordelig, maar wist jij dat hier ook belasting bij komt kijken? In deze blog ga ik in op de fiscale aspecten die bij een barterdeal betrokken zijn. Dit betreft de inkomstenbelasting en de omzetbelasting. 

Algemeen: de barterdeal

Voor een blog of social media barter geldt dat er een product opgestuurd wordt door een bedrijf in ruil voor reclame. Maar ook andere bedrijven kunnen diensten ruilen met elkaar.

Voorbeeld 1: een influencer krijgt van Josh V stoptegoed om een leuke outfit uit te kiezen voor een Instagram foto.

Voorbeeld 2: Emma’s Tax Law doet de belastingaangifte van een websitebouwer in ruil voor een mooie website.

Beide voorbeelden zijn een barterdeal die alle partijen geld bespaard. Josh V betaald enkel de inkoopprijs van de producten en krijgt hier goedkope publiciteit voor terug. De influencer heeft geen kosten en krijgt gratis kleding opgestuurd. Emma’s Tax Law en de websitebouwer hebben beiden geen kosten en ruilen tijd voor tijd met elkaar.

Inkoopkosten zijn aftrekbaar

De inkoopkosten op een barterdeal zijn aftrekbaar van de winst. Dit houdt in dat Josh V uit voorbeeld 1 de inkoop van de kleding mag aftrekken van de winst. Zoals aangegeven hebben de andere partijen geen kosten gemaakt en daarmee kunnen zij ook geen kostenaftrekken van de winst.

Over een barterdeal is BTW verschuldigd 

Voor de omzetbelasting geldt de volgende definitie voor een ondernemer: Een ieder die een bedrijf zelfstandig uitvoert.Eenieder is elke entiteit. Een bedrijf is een organisatie van kapitaal en arbeid, die in duurzaam streven, aan het economische verkeer deelneemt. Zelfstandig houdt in dat het gezag ontbreekt en de keuzes gemaakt worden in het kader van de bedrijfsvoering. Zodra je geld verdiend ben je al snel ondernemer voor de omzetbelasting. Indien dit het geval is, moet jij je laten inschrijven bij de KVK. (In dit artikel ga ik dieper in op de btw belastingplicht)

Omzetbelasting is verschuldigd over handelingen die in het economische verkeer plaatsvinden. Een barter vindt plaats in het economische verkeer en daarmee is er omzetbelasting (BTW) verschuldigd over de waarde van de barter. 

In dit geval sturen beiden ondernemers elkaar een factuur met daarop dezelfde waarde. 

Ook inden je meedoet met de KOR

Indien je meedoet met de KOR ben je btw-belastingplichtig, enkel breng je geen btw in rekening en mag je dit niet terug vorderen. In dit geval zal je bij een barterdeal wel de btw dienen te betalen aan jouw leverancier. In de voorbeelden betaalt de influencer btw over de kleding van Josh V en Emma’s Tax Law aan de websitebouwer. Indien beiden gebruik maken van de KOR wordt logischerwijs geen btw in rekening gebracht door beiden partijen.

En óók indien je niet ingeschreven bent bij de KVK

Indien je geen ondernemer bent, betekent dit niet dat jij geen btw hoeft te betalen. Je betaalt overal btw over, je mag het alleen niet in rekening brengen. Dit leidt ertoe dat jij kwitanties stuurt waar geen btw op vermeld staat. Ook over een barterdeal zal je btw verschuldigd zijn.

Barterdeals en de btw in de praktijk

In de praktijk worden barterdeals bijna niet in de boekhouding verwerkt indien de barterdeal een samenwerking met een influencer is. Zelf heb ik nog nooit meegemaakt dat een bedrijf mij hierop wees. Veel influencers kennen de belastingwetgeving niet en hebben geen fiscalisten die hen erop wijzen. Hier spreken we van onwetendheid. Ditzelfde geldt voor kleine bedrijven. Toch blijken ook de grote bedrijven zich weinig aan te trekken van hoe de Nederlandse belastingwetgeving daadwerkelijk werkt. Omdat het voor de Belastingdienst weinig gevolgen heeft en het vaak om kleine bedragen gaat zal de Belastingdienst hier geen weet van hebben, daarnaast worden zij niet benadeeld indien het om twee zakelijke transacties gaat waarbij het gaat tussen twee bedrijven die btw-plichtig zijn of twee bedrijven/personen die dat niet zijn.

Barterdeals en de gevolgen voor de inkomstenbelasting

Een barterdeal heeft geen directe gevolgen voor de inkomstenbelasting. Wel dien je de barterdeal te verwerken in de boekhouding. Echter heeft dit geen gevolgen voor de winst, wel voor je omzet. Dit geldt zowel voor de ib winst als de row.

Beide partijen dienen een factuur (kwitantie indien geen ondernemer) te sturen met daarop de btw (zoals reeds besproken). De verkoopfactuur zal de omzet verhogen en de inkoopfactuur zal de bedrijfskosten verhogen. Indien de barterdeals qua waarde gelijk zijn aan elkaar, heeft dit geen gevolgen voor de belasting die betaald dient te worden. 

Barterdeal verwerken in de boekhouding

In de boekhouding worden de inkoopfactuur en de verkoopfactuur op de door jou bekende manier geboekt. Echter, bij een barterdeal komt geen geld binnen via de bank en wordt niks betaald. Dit los je op door de verkoopfactuur tegen de crediteur af te boeken en de inkoopfactuur tegen de debiteur. Op deze manier streep je de inkoop- en verkoopfactuur tegen elkaar weg.

Side note

Deze werkwijze van een barterdeal is enkel gebaseerd op de Nederlandse wetgeving en bevat geen internationale aspecten.

Doe jij een barterdeal al op de correcte wijze?

Hulp nodig bij je belastingzaken? Kijk dan op de site van Emma’s Tax Law.

5 2 stemmen
Artikelbeoordeling
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x