Kan ik beter een auto privé of zakelijk aanschaffen?

Veel ondernemers die een auto willen vragen zich af hoe ze het voordeligst een auto kunnen aanschaffen. Want wat is nu voordeliger, een auto privé of zakelijk rijden? Hier is geen standaard antwoord op, het is per geval afhankelijk. Om jou de juiste keuze te laten maken leg ik je graag uit hoe het werkt.

Op het moment dat je de auto aanschaft moet je de keuze maken of je hem zakelijk of privé koopt. Als je hierin de verkeerde keuze maakt, kan het veel geld kosten om hem alsnog op de andere manier te rijden. Dat wil je niet, daarom is het van belang om direct al een goede keuze te maken. Tussentijds switchen is niet mogelijk!

Het maken van de juiste keuze

Als je besluit om de auto zakelijk te gaan rijden, dien je twee keuzes te maken.

  • Eén keer voor de btw;
  • En één keer voor de inkomstenbelasting

De keuze voor de inkomstenbelasting heeft de meeste impact. Je betaalt dan bijtelling over de waarde van je auto, waardoor de te betalen belasting stijgt. De keuze die je maakt kan je niet per jaar beoordelen, dus het is echt van belang om de juiste keuze te maken. Wel is de keuze per jaar te beoordelen als je elk jaar een nieuwe auto koopt ;).

Uitgebreid wordt hier aankomende maandag op ingegaan op de blog van Emma’s Tax Law. In deze blog houden wij het bij de inkomstenbelasting en wat beknopter.

Lees ook: 4 tips om voordelig je eigen boekhouding te doen

Wat is bijtelling?

Indien je een auto op de zaak rijdt, ben je hier bijtelling over verschuldigd. Bijtelling houdt in dat je een percentage van de cataloguswaarde of dagwaarde bij de winst moet optellen. Hierdoor betaal je meer belasting. Je hoeft dit enkel te doen als je per jaar meer dan 500 km privé met de auto rijdt of als je geen sluitende rittenadministratie hebt bijgehouden voor de privé kilometers.

Als je nu een nieuwe auto koopt, dan gelden de volgende bijtellingstarieven voor je auto:

  • Volledig elektrische auto heeft 12% bijtelling van de cataloguswaarde tot €40.000, het bedrag erboven bevat 22% bijtelling. Dit geldt 5 jaar.
  • Een normale auto heeft een bijtelling van 22% van de cataloguswaarde.
  • Een jongtimer (auto’s van 15 jaar en ouder) heeft een bijtelling van 35% van de dagwaarde. Als de auto volledig elektrisch is, dan is de bijtelling 17% van de dagwaarde.

Auto leasen of kopen?

Of je een auto least of koopt maakt niet heel veel uit. Op het moment dat je een auto zowel zakelijk als privé rijdt ben je bijtelling verschuldigd. Dit geldt zowel bij financial lease als bij shortlease. Het grote verschil tussen financial lease en shortlease zakelijk is dat je bij financial lease de eigenaar bent van de auto en bij shortlease is dit niet het geval.

Geld lenen kost geld en dat geldt ook bij een lease auto, als je de auto zonder lening kan kopen is dit voordeliger omdat je geen rente verschuldigd bent over de auto.

Als je een auto op de zaak hebt staan mag je de volgende kosten opvoeren: benzine, parkeerkosten, onderhoudskosten, verzekeringskosten, rentekosten, de prijs van de auto en wegenbelasting.

Lees ook: Hoe zit het met de zakelijke mobiel? | Belastingen

Auto privé rijden?

Het kan door de bijtelling komen dat het voordeliger is om de auto voor de inkomstenbelasting privé te rijden. Op het moment dat de kosten hoger liggen dan de bijtelling is, is het voordelig om de auto op de zaak te rijden.

Als je de auto privé rijdt mag je voor elke zakelijk gereden kilometer €0,19 rekenen. Voor de btw geldt dat je de kosten van het onderhoud aan de auto ook op de zaak mag zetten, naar verhouding van de zakelijke kilometers.

Wat is dan nu voordeliger?

Het zal je niks verbazen als ik zeg dat je nu toch echt zelf moet gaan rekenen wat goedkoper is voor jou. Zet de berekening naast elkaar en kijk op die manier wat handiger is voor jou om te doen. Succes met het maken van de keus!

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x